Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
PRIESKUM. S Ficom by šiel do súboja Kiska alebo Procházka
Zdielať na

PRIESKUM. S Ficom by šiel do súboja Kiska alebo Procházka

BRATISLAVA / Keby sa prezidentské voľby konali v januári, v prvom kole by zvíťazil Robert Fico so ziskom 40,1 percenta hlasov. Druhé miesto by obsadil Radoslav Procházka s 13,6-percentnou podporou, Andrej Kiska by mal na treťom mieste 13,2 percenta hlasov. Vyplýva to z prieskumu agentúry MVK, ktorý urobili od 15. do 21. januára na vzorke 1 106 respondentov, ktorá bola reprezentatívna pre populáciu SR z hľadiska pohlavia, veku, vzdelania, národnosti, veľkostných kategórií sídiel a regiónov.

V prvom kole by získal Procházka 13,6 %

Štvrtý by bol Pavol Hrušovský s deväťpercentnou podporou, nasledovaný Milanom Kňažkom s výsledkom 8,9 percenta hlasov. Gyula Bárdos by získal 6,6 percenta, siedmy Ján Čarnogurský 3,1 percenta, Helena Mezenská 1,5 percenta, Peter Osuský 1,3 a Viliam Fisher jedno percento. Zvyšní kandidáti by mali výsledok nižší ako jedno percento.

Prieskum uskutočnili štandardizovaným rozhovorom prostredníctvom anketárskej siete. Pri otázke - Keby sa prezidentské voľby konali už dnes, ktorému kandidátovi by ste dali svoj hlas? - dostali respondenti na osobitnom hárku zoznam všetkých kandidátov, pričom 38,7 percenta účastníkov výskumu uviedlo, že sa určite chcú zúčastniť na voľbe a ďalších 38,9 percenta svoju účasť zvažuje.

Agentúra MVK sa pýtala aj na preferencie pre druhé kolo volieb. Z dvojice Radoslav Procházka - Robert Fico by súčasného premiéra podporilo 52,5 percenta opýtaných. Fico by získal viac hlasov aj v súboji s Andrejom Kiskom, v takejto dvojici Fica označilo 52,6 percenta respondentov. Ani Pavol Hrušovský by neporazil Fica, ktorého by v druhom kole s Hrušovským volilo 58,4 percenta ľudí. Robert Fico by zvíťazil v druhom kole aj s Milanom Kňažkom, Fica by uprednostnilo 59,1 percenta opýtaných.

KANDIDÁTPOČET PERCENT
Robert Fico40,1
Radoslav Procházka13,6
Andrej Kiska13,2
Pavol Hrušovský9,0
Milan Kňažko8,9
Gyula Bárdos6,6
Ján Čarnogurský3,1
Helena Mezenská1,5
Peter Osuský1,3
Viliam Fischer1,0
Jozef Behýl0,5
Jozef Šimko0,3
Milan Melník0,3
Ján Jurišta0,3
Stanislav Martinčko0,2

Údaje sú uvedené v percentách

noviny.sk/sita

Súvisiace články

Najčítanejšie správy