Jasno
20°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Zomrela najstaršia Slovenka (†105). Prežila obe svetové vojny
Zdielať na

Zomrela najstaršia Slovenka (†105). Prežila obe svetové vojny

PREŠOV / Na prešovskom cintoríne sa naposledy rozlúčili s najstaršou obyvateľkou Slovenska. Pani Gizka sa dožila úctyhodných stopäť rokov. Bola to jednoduchá žena, z ktorej si ale mnohí môžeme brať príklad. Ostal po nej odkaz o dnešnom konzumnom svete. Nikdy nepochopila ako sa môže vyhadzovať chlieb medzi odpadky!? Na prešovskom cintoríne sa dnes naposledy rozlúčili s najstaršou obyteľkou Slovenska. Pani Gizka sa dožila úctyhodných stopäť rokov. Bola to jednoduchá žena, z ktorej si ale mnohí môžeme brať príklad. Ostal po nej odkaz o dnešnom konzumnom svete. Nikdy nepochopila, ako sa môže vyhadzovať chlieb medzi odpadky...

Pani Gizka prežila obe svetové vojny

Aj keď pani Gizela mala skromný a ťažký život, prežila všetky svoje deti. Aj keď nikdy takúto ambíciu nemala, odišla s titulom najstaršieho človeka na Slovensku. 

Ešte vlani, v deň svojho vzácneho jubilea odovzdala svoj hlas v župných voľbách. Prežila obe svetové vojny. Prvý manžel jej zomrel, keď jedno z detí malo iba rok. Ako mladá žena i popri deťoch tvrdo pracovala na poli, aby ich uživila. "Robila na gazdovstvách. Tí jej dávali za prácu chlieb aj zemiaky," hovorí nevesta pani Gizely. 

Posledné roky prežila v domove dôchodcov

Posledné roky v živote prežila v domove dôchodcov. Pri oslavách sa vždy usmievala.Neposlúchali ju nohy a slabšie počula. Keď sme ju navštívili ako jednu z najstarších poberateliek dôchodku na Slovensku, povedala, že niet čo závidieť. 

Pani Gizku trápilo, ako sa zmenil svet. Kým ona so svojimi deťmi bola vďačná za každé jedlo a kúsok mäsa z času na čas, dnešný konzumný svet bez hodnôt nevedela pochopiť. "A teraz chlieb vyhadzujú do kontajnera...," povedala. 

Téme sa venuje reportér Vladimír Jurek. INFORMÁCIE ONLINE TU. 

Súvisiace články