Jasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Návšteva v tajomných hlbinách, toto je vodné dielo
Zdielať na

Návšteva v tajomných hlbinách, toto je vodné dielo

GABČÍKOVO / Teraz vám ukážeme miesto, na ktoré už celé roky nevkročila ľudská noha. Bežní smrteľníci sa tam ani nemajú ako dostať. Štáb televízie JOJ využil jedinečnú príležitosť a klesol úplne na dno. Toto sú zábery z miest, kde panuje tma, zima a voda.

Srdce pre deti. Najväčší charitatívny projekt 20. 12. o 20:20 na JOJ

O meter viac ako Panamský prieplav

Pre niekoho zázrak, pre iného jednoduchá fyzika. Plavebná komora umožňuje lodiam preplávať zdanlivo nemožné - niekoľko desiatok metrový výškový rozdiel vo výške hladiny vody.

"Komora je dlhá 270 metrov, široká je 34 metrov. O meter viac ako má panamský prieplav," informuje generálny riaditeľ vodohospodárskej výstavby Ladislav Lazar. Prečo práve 34 metrov? "Lebo štandardizovaná loď, ktorá sa používa na Dunaji má 11 metrov. Oni sa tu zmestia tri vedľa seba," dodáva Lazar.

Až pod dno

O vodnom diele Gabčíkovo vie každý, ako ale vyzerá jeho vnútro? Keď sa jedna z komôr vyprázdni, vzniká jedinečná šanca pozrieť sa na jej dno a dokonca ešte hlbšie. Pod dno komory vedú úzke kovové schody. Dole vládne tma a zima.

Priestor ako z hororu je vraj pre organizovanú návštevu so sprievodom bezpečný. Spoliehame sa na závory. Ak by povolili, nestihli by sme utiecť. "Ak si zoberiete, že za 15 minút napúšťame celú komoru, tak tieto priestory sú naplnené v priebehu niekoľkých sekúnd," vysvetľuje Lazar.

Musí sa opravovať

Na stenách vidno akej sile vody musí stavba odolávať. Poškodenia betónu treba neustále nachádzať a opravovať. "V prípade, že by sa tento stav neriešil, postupne by sa to zhoršovalo, dochádzalo by k vyplaveniu jemných častí a potom by mohlo dojsť aj k fyzickému zničeniu," pokračuje Lazar.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK!

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy