Zatiahnuté
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
TEST. Deti málo športujú. Ako ste na tom s kondíciou vy?
Zdielať na

TEST. Deti málo športujú. Ako ste na tom s kondíciou vy?

BRATISLAVA / Blížia sa Vianoce - a mnohé deti budú tráviť prázdniny skôr pred televízorom alebo pri počítačových hrách ako na čerstvom vzduchu. A to bez ohľadu na to, že bude sneh na sánkovačku alebo nie. Ak by aj Ježiško nepriniesol snehovú nádielku, skúste svoje ratolesti vytiahnuť von, aspoň na malý výlet. Deti totiž dnes majú mizernú kondíciu - a oficiálne to potvrdil aj istý test.

Aby sa zistilo, ako sú na tom deti s kondíciou, podstúpili jednoduchý test. Najskôr im v pokoji odmerali tep a potom ich nechali urobiť 30 hlbokých drepov.

"Volá sa to Ruffierov test, podľa ktorého sa dá zistiť, akú máte kondíciu," hovorí zdravotná sestra Ivana Milerová. Sestrička následne odmerala žiakom ešte dvakrát pulz, hodnoty dosadila do matematickej rovnice a výsledok bol na svete! 

Žiakov rozhýbali slovenskí športovci

Úlohu športového dozoru prijala tenistka Daniela Hantuchová a Peter Hochschorner, ktorí sa spolu s deťmi pustili do drepov. A obaja športovci v teste obstáli. "Sú vo výbornej kondícii," potvrdila sestrička. 

Test teda len oficiálne potvrdil to, čo sa hovorí stále častejšie. Deti čoraz viac času trávia pri počítači a málo športujú. Aj potvrdzujú to aj slová učiteľov. "U starších ani neznámkujeme výkonnosť, ale prístup k telocviku," povedala učiteľka telocviku zo základnej školy Silvia Majkráková.

Takto si spravíte Ruffierov test:

Postup:
1. Zmerajte si a zapíšte pokojovú tepovú frekvenciu za 15 sekúnd. (TF1)
2. Urobte 30 hlbokých drepov behom 30 sekúnd. Ihneď po skončení drepov – ešte v stoji – si opäť zmerajte a zapíšte tep za 15 sekúnd (TF2).
3. Po minúte odpočinku (vsede) opäť odmerajte a zapíšte svoj tep za 15 sekúnd (TF3).
4. Hodnoty dosaďte do vzorca Ruffierovho indexu:

RI= [(TF1 + TF2 + TF3) x 4 – 200]/10

Podľa tabuľky zistíte, aká je vaša zdatnosť:
0 bodov – výborná kondícia
1 až 5 bodov – dobrá kondícia
6 až 10 bodov – priemerná kondícia
11 až 15 bodov – podpriemerná kondícia
viac než 15 bodov – veľmi slabá kondícia

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

Súvisiace články