Oblačno
12°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Čpavok ohrozuje životy, dôchodca ho našiel na smetisku
Zdielať na

Čpavok ohrozuje životy, dôchodca ho našiel na smetisku

NITRA / V areáli bývalého mäsokombinátu v Nitre sa povaľovali nádoby s nebezpečným čpavkom. Objavil ich dôchodca, ktorý zalarmoval pomoc. Miesto okamžite uzatvorili a v ohrození boli aj ľudia v okolí.

Jednu otvoril

"Bola tam taká stará chladnička vyhodená, tak som išiel pozrieť, čo je a za tou chladničkou boli dve bandasky asi 50-litrové," opisuje dôchodca. Pán Ján videl, že v plastových nádobách je aj tekutina. Nedalo mu to pokoj, a tak zisťoval, čo môže byť vo vnútri.

"Videl som, že sú plné. Jednu som otvoril a hneď som zbadal, že to je čpavok," dodáva Ján. Potom zavolal na tiesňovú linku a až do príchodu hasičov a policajtov okolie strážil.

Zasahovali v dýchacích prístrojoch

"Ja som to prikryl, lebo sa tam pohybovali malí chlapci. Keby to boli prevrátili, to by zamorilo Krškany a pol Nitry," myslí si Ján. Hasiči opatrne jednu z nádob otvorili. Vzorky putovali aj do chemického laboratória. Medzitým policajti strážili okolie, aby sa nikto k nádobám nedostal.

"Zasahovali sme v dýchacích prístrojoch pri odbere, barely sú momentálne uzavreté," informuje veliteľ zásahu Marián Botka. Potom ako sa ukázalo, že ide skutočne o čpavok, obe nádoby hasiči z miesta odviezli.

70 litrov čpavku

"Vyšetrovateľka začala trestné stíhanie výroby a držania jadrových materiálov," tvrdí hovorkyňa policajného zboru Božena Bruchterová. Policajti teraz zisťujú, kto sa takto nezodpovedne zabavil približne sedemdesiatich  litrov nebezpečného čpavku. Stačilo totiž, že by niekto tieto nádoby otvoril, alebo vylial a v ohrození by sa ocitli stovky ľudí.

Téme sa venuje reportérka Diana Pavlisová. INFORMÁCIE ONLINE TU. 

TV JOJ

Súvisiace články