Jasno
11°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Tešedíkovo sa opäť zmenilo na Pered. Na chvíľu...
Zdielať na

Tešedíkovo sa opäť zmenilo na Pered. Na chvíľu...

TEŠEDÍKOVO / V Tešedíkove mali rušný víkend. Riešili sa tam tabule s označením obce. Tešedíkovčania si v referende odsúhlasili zmenu názvu obce na pôvodný Pered, no vláda im to neschválila. A tak tam cez víkend nakráčali neznámi aktivisti a nainštalovali tabule s nápisom Pered. Je to však protiprávne, takže ich úrady museli odstrániť. Teraz tam nemajú ani jedno, ani druhé.

Aktivisti tabuľu s názvom obce prelepili

Vláda rozhodla pred dvomi týždňami, že názov obce Tešedíkovo sa nezmení na Pered. Anonymní aktivisti organizácie za Dvojjazyčné Južné Slovensko však s týmto rozhodnutím nesúhlasili a tabuľu s označením obce prelepili. 

Pered je síce názov obce z 13. storočia a podľa vyjadrenia predsedov troch strán Ľudovej platformy pre denník Sme má slovanský pôvod. Napriek tomu sa názov obce opäť o 11:30 zmenil na Tešedíkovo.

Teda na Tesedíkovo. Pracovníci okresného úradu totiž v pracovnom nasadení strhli mäkčeň spolu s nálepkou. "Hneď ráno som poslal e-mail na Správu ciest, aby urobili nápravu," hovorí vicestarosta Tešedíkova Gabriel Jurás.

Na druhom konci obce to šlo ťažšie

"Musíme zistiť, či je to oficiálne zaregistrovaná organizácia a hnutie a budeme podľa toho v zmysle zákona postupovať. Hrozí im správne konanie a pokuta vo výške 330 eur," tvrdí prednosta Okresného úradu Šaľa Drahomír Maron.

Na druhom konci dediny to už nešlo tak jednoducho. Na odstránenie tabule boli potrební odborníci. Tam totiž namiesto nálepiek pripevnili špeciálne vyrobené tabule. Kam zmizli tie pôvodné, nevedno. 

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti TWITTER a vyhrajte!

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy