Oblačno
21°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Ktoré psy sú nebezpečné? Poslanci v tom jasno stále nemajú
Zdielať na

Ktoré psy sú nebezpečné? Poslanci v tom jasno stále nemajú

BRATISLAVA / V nemocnici na bratislavských Kramároch leží 5-ročný chlapček, ktorého brutálne dohrýzol pes. Argentínska doga dieťa napadla vo dvore jeho majiteľa. O prípade sa hovorilo aj medzi poslancami. Tí totiž pripravovali novelu zákona, ktorým sa má dosiahnuť riešenie problému útokov psov na ľudí. Potrebný zákon však Slovensku stále chýba.

Poslanci sa nevedia dohodnúť

Pes na malého Nikolasa zaútočil nečakane a takmer mu spôsobil smrteľné zranenia. "Zdravotný stav dieťaťa je stabilizovaný, je mimo ohrozenia života," povedala v utorok hovorkyňa Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou na Kramároch Dana Kamenická. 

Bojové psy, nebezpečné psy a ktorékoľvek iné plemená psov, ktoré sú schopné zaútočiť na človeka by mali byť pod kontrolou skúsených majiteľov. Tvrdia to majitelia psov ako aj poslanci v parlamente.

Lenže v tom je problém. Dlhé roky opoziční či vládni poslanci nedokážu nájsť spoločnú reč na prijatie správneho zákona. Prečo mnohí z nich tvrdia, že silná psíčkarská lobby snahu vymedziť zákonom nebezpečné psie plemená zmarila a snahy tamojších opozičných poslancov zase ignorujú tí pri moci?

Simon: Majiteľ sa má o psa starať

"Hlavný problém je v tom, že keď psy napadnú nejakého človeka a a spôsobia mu nejakú traumu alebo ublíženie na zdraví, má byť za to zodpovedný jeho majiteľ. Má sa postarať," hovorí bývalý minister pôdohospodárstva Zsolt Simon.

Poslanec Smeru-SD Ľuboš Martinák chcel novelou zákona určiť zoznam nebezpečných psích plemien. Nakoniec jeho návrh hovorí len o tom, že nebezpečným psom sa stane pes len vtedy, ak už niekomu ublíži. "Je to naozaj na poslancoch Národnej rady, akú podobu tomuto zákonu dajú," hovorí štátny tajomník ministerstva pôdohospodárstva SR Štefan Adam.

Je pes zbraň v ruke svojho majiteľa alebo je majiteľ psa nebezpečný svojím prístupom k výchove psa pre samotné okolie? Samotní poslanci v tom musia mať jasno. "Ja zdôrazňujem edukačný prvok, ktorý by mohol byť zakomponovaný v zákone o držbe psov," hovorí kynológ Vladimír Ďurišin. 

Téme sa venuje reportér Rasťo Striško. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy