Jasno
16°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Noc s hasičmi. Takto zachraňovali Bratislavu
Zdielať na

Noc s hasičmi. Takto zachraňovali Bratislavu

BRATISLAVA / Napriek tomu, že hladina Dunaja v Bratislave klesla, problémy s rozbúreným živlom neustáli. V niektorých častiach Bratislavy začala stúpať spodná voda. Priamo pod nohami hasičov sa dokonca prepadla časť rozmočenej zeme.

V pohotovosti v noci aj cez deň

Všetky zasahujúce zložky, ktoré s povodňami bojovali počas dňa boli v pohotovosti aj v noci. Neprejazdné, uzatvorené ulice a mosty strážili policajti, vodohospodári po celom toku Dunaja kontrolovali protipovodňové zábrany a ich priesaky a hasiči na zasiahnutých miestach hlavného mesta odčerpávali vodu.

Hasiči v noci zo štvrtka na piatok zasahovali v divadle Aréna, ktoré sa nachádza v blízkosti Tyršovho nábrežia. Na pozemku totiž začala prerážať spodná voda. "Boli sme privolaní k zatápajúcemu sa domu, kde zatápalo pivnicu. Presakovala cez kanalizačné otvory," uviedol veliteľ HaZZ Bratislava Ján Matúšek.

Pod hasičmi sa prepadávala zem

Voda vyvierala spod železného krytu. Hasiči museli rýchlo zabezpečiť vrecia s pieskom, ktorými šachtu upchali. Celý dvor bol pod vodou a problémy i začala robiť premáčaná pôda. "Mali sme sťaženú prácu, prepadávala sa pod nami zem, kde vznikla veľká diera," dodáva Matúšek.

Podľa ich slov, zem začala praskať, potom vystriekla voda a ocitli sa v jame. V tú chvíľu nevedeli, čo sa kde nachádza. Voda totiž siahala do výšky asi 10-tich centimentrov. Nikomu sa našťastie nič vážne nestalo.

Ďalšie hasičské jednotky odčerpávali presakujúcu vodu pri Botanickej záhrade, Karloveskej zátoke a pod Devínom. Krátko pred štvrtou hodinou ráno boli stále všetky záchranné zložky na mieste. Hladina rozbúreného Dunaja v tom čase klesla približne o 7 centimetrov.

Našli sa odvážlivci...

Protipovodňové zábrany a betónové múry na brehu rozvodnodneného Dunaja lemovali policajné pásky, ktoré  mali držať ľudí v bezpečnej vzdialenosti. No našlo sa pár odvážlivcov, ktorí to nerešpektovali a na múr si vysadli. Pokojná situácia bola aj v najviac zasiahnutej oblasti na Devíne. Príjazdové cesty sú stále uzavreté. Aj napriek poklesu hladiny Dunaja naďalej platí tretí povodňový stupeň.

Povodňové spravodajstvo na jednom mieste. ONLINE TU.

SITA

Súvisiace články