Polojasno
20°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Tomáša (11) unášal prúd, no on statočne bojoval...
Zdielať na

Tomáša (11) unášal prúd, no on statočne bojoval...

SLOVENSKÁ ĽUPČA / Sobotňajšia rozsiahla záchranná akcia pri Slovenskej Ľupči mala šťastný koniec. 22 vodákov, ktorí skončili v rozbúrenom Hrone, sa postupne dostalo na breh. V okruhu niekoľkých kilometrov ich postupne vytiahli. Najmladším bol 11-ročný Tomáš. Zachytil sa o vestu druhého vodáka a prúd ich unášal 7 kilometrov. Stretli sme s mužom, ktorý dvojicu vytiahol na breh.

Voda bola riadne studená

Chlapec a druhý účastník splavu sa zachytili na chvíľku o konáre. Práve tu počul volanie o pomoc  mladý Banskobystričan Rasťo. Dvojici, ktorú unášal prúd, stihol hodiť lano a sám neváhal skočiť za nimi do vody. "Chlapec už vôbec nevládal, vliezol som do vody, bola riadne studená," vraví záchranca.

Jedenásťročný Tomáš spadol do vody neďaleko Brusna. Z vody ho spolu s vodákom vytiahli až pri Slovenskej Ľupči. Dokázal plávať aj napriek tomu, že mu vyzlieklo záchrannú vestu. Od 4 rokov splavuje aj so strýkom, vody sa tak nebál a zrejme preto ani nespanikáril. "Toho chlapca obdivujem, aj tomu pánovi česť, že ho udržal," dodáva Rasťo.

Chlapca previezli do nemocnice

V ľadovej vode bol viac ako tridsať minút, bol celý skrehnutý. Podchladeného ho previezli do Banskej Bystrice. Zatiaľ sa nám s ním stretnúť nepodarilo, po takom zážitku potrebuje podľa lekárov pokoj na zotavenie. Chvíľku si ho nechajú v nemocnici na pozorovaní, no domov by ho mohli prepustiť už začiatkom budúceho týždňa.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy