Jasno
17°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Sexizmus? Preháňate to, odkazujú Slováci Američanom
Zdielať na

Sexizmus? Preháňate to, odkazujú Slováci Američanom

BRATISLAVA / Americký prezident Obama ocenil krásu 48-ročnej ministerky spravodlivosti štátu Kalifornie Kamaly Harrisovej a na internete za to schytal obvinenie zo sexizmu. Obama sa neskôr ospravedlnil.

Obama Harrisová v kalifornskom Athertonu najskôr označil za brilantnú a neoblomnú právničku. Naviac však podľa nej je "zďaleka najlepšie vyzerajúca štátna ministerka spravodlivosti v krajine."

Poznámka bola sexistická a hlúpa

Odmietavé reakcie na seba v internetových diskusiách nenechali dlho čakať. Obamova poznámka bol "sexistická a hlúpa," komentoval udalosť spoločenský webový magazín salon.com.

Blogerka denníku Washington Post Alexandra Petriová zapochybovala, či sa prezident vôbec môže vyjadrovať k vizáži žien. "Zvláštna piznámka, prezident Obama," napísal zase server Buzzfeed.com a zo žartu zostavil rebríček dvanástich najviac sexy mužských štátnych zástupcov.

Sú dobrými priateľmi

Harrisová má afroamerické a indické korene. je prvou indoamerickou štátnou ministerkou spravodlivosti v USA. V Kalifornii je naviac prvou ženou a prvým človekom afroamerického pôvodu v tejto funkcii. Prezident Obama Harrisovej podľa hovorcu Biele domu Java Carneyho telefonoval, aby sa ospravedlnil. "Sú starými priateľmi a dobrými priateľmi. Nechcel akokoľvek zhadzovať úspechy a schopnosť ministerky spravodlivosti," povedal Carney. "Prezident plne uznáva výzvy, ktorým ženy naďalej čelia na pracovisku, aj to, že by nemali byť posudzované podľa svojho zjavu," dodal Carney.

Chytil ju za zadok, obvinili ho zo sexizmu

Svoje si v uplynulých dňoch odžil aj slovenský cyklista Peter Sagan. Ten počas pretekov  po jednej z etáp, v ktorej skončil druhý, chytil za zadok hostesku. Tá práve bozkávala víťaza etapy brita Marka Cavendisha. Sagan sa neskôr hosteske Maji aj všetkým, ktorých pobúril ospravedlnil.

Sexizmus v politike

Hranice, kedy vnímame správanie politika ako sexistické sú v USA a na Slovensku posunuté. Obama je v týchto dňoch pod paľbou kritiky za kompliment. U nás by sa väčšina žien potešila. "Toto Obamove vyjadrenie by som brala skôr ako kompliment," hovorí študentka. Kritike a obvineniam zo sexizmu čelilo v minulosti veľké množstvo politikov. Pozrite si reportáž Antona Adamčíka.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy