Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Kastračná akcia v Rožňave. Pomôcť môžete psíkom aj vy!
Zdielať na

Kastračná akcia v Rožňave. Pomôcť môžete psíkom aj vy!

ROŽŇAVA / Nechcené, túlavé psy sú čoraz väčším problémom aj pre Rožňavčanov. Útulok je tu preplnený, odchytené zvieratá nemajú kam dávať. Združenie za práva zvierat z Českej republiky sa v spolupráci so Slovenskou asociáciou ochrany zvierat rozhodlo pomôcť veľkoplošným riešením. Túlavé psy budú na svoje náklady sterilizovať a kastrovať, aby zabránili nechcenému rozmnožovaniu. Pomôcť však môžete aj vy...

Riešením je kastrácia

Riešením čoraz väčšieho problému Rožňavčanov je kastračný program. Situácia sa totiž stáva pomaly nezvládnuteľnou. "Má za úlohu zabezpečiť čo najmenej neželaných psíkov v našich uliciach. Dúfame, že kastrácia tento nekonečný príbeh trošku zvráti a zlepší situáciu v našom meste," informovala Zuzana Klincková z OZ Život je pes Rožňava.

V rožňavskom útulku je totiž 38 psíkov, v uliciach sa túla minimálne ďalších 50. Zrejme majú majiteľov, preto odobrať ich do útulku nie je riešenie. Pomôcť psíkom sa preto rozhodlo Združenie za práva zvierat v ČR. Psíkov z ulíc spolu s dobrovoľníkmi a mestskou políciou odchytia a prevezú k veterinárom. "Tí budú kastrovať a sterilizovať, potom v prepravkách psy umiestnia tu v objekte, aby sme ich mali pod dozorom," dodáva Klincková.

Majitelia sa k psíkov nepriznávajú

Ide o pomerne finančne náročný program, rožňavský útulok by si ho bez pomoci dovoliť nemohol. Ak ide o peniaze, majitelia sa k psíkom nepriznávajú. Organizátori programu sľúbili aj pomoc s umiestnením nechcených psíkov po ich zotavení zo sterilizácie. Veľká časť ich bude musieť poputovať do iných okresov.

Kastračný program bude trvať 2 až tri dni. Pracovníci útulku pevne veria, že každý psík sa vráti do svojej rodiny, alebo si nájde nový domov. "Sú to psíky, ktorí majú majiteľa. Len je otázne, či sa k nim v tomto prípade priznajú, či ich prijmú potom naspäť," hovorí aj Klincková.

Pomôcť môžete aj vy!

Na programe pre psíkov v Rožňave sa môžete podieľať aj vy! Finančnou pomocou - akákoľvek suma bude nápomocná. Peniažky posielajte na číslo účtu Združenia za práva zvierat 303 188 7453/0200 s poznámkou Rožňava.

Potrebné sú aj prepravky, boxy, deky, granule, misky. Pomôcť môžete aj ako dobrovoľník pri odchyte, kastrácii, starostlivosti po kastrácii. Poskytnutím domova alebo dočasnými opaterami či zdieľaním prosby a jej šírením ďalej. Viac informácií aj TU!

Ďalšie informácie k téme nájdete aj na profile kastračnej akcie v Rožňave na Facebooku!

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy