Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
VIDEO. Slzy v očiach... Toto sú dôsledky kalamity
Zdielať na

VIDEO. Slzy v očiach... Toto sú dôsledky kalamity

ROŽŇAVA A OKOLIE / Až keď víchrica utíchla, dvojdňová kalamita ukazuje škody, ktoré napáchala. V okrese Rožňava ľudia postupne začínajú pracovať na opravách domov a elektrických vedení. Pri pohľade na zničený cintorín v obci Štítnik sa slzám neubránil ani starosta....

Cintorín ako po bombardovaní

"Niektoré hrobky tam úplne vytrhlo aj s koreňmi do metrovej výšky... Vyzerá to ako po bombardovaní," hovorí smutný starosta Miloš Gallo Barnák. "Poničilo nám všetko." "Toto tu nám porozbíjalo," ukazujú ďalší.

Takmer celý cintorín zdevastovali v Štítniku trojtonové jedle a smreky. Prevrátené náhrobné kamene a zničené hrobky sú všade.

Opravy striech aj stĺpov

Podobná situácia je však aj v ďalších dedinách a mestách. Ľudia od skorého sobotného rána pracujú na opravách vetrom zničených striech a domov. Škody sa rátajú na desaťtisíce. Plné ruky práce majú aj elektrikári. Vietor postrhával stĺpy elektrického vedenia, snažia sa teda do dedín obnoviť prúd.

Škody v srdci aj v peňaženkách

Nevyčísliteľné škody historického charakteru spôsobila víchrica aj v parku pri kaštieli Betliar, kde stále platí zákaz vstupu pre vlastnú bezpečnosť. Odstrániť ich bude možné až po príchode odborníkov. Tí určia, ako stromy popíliť, aby nevznikli ďalšie škody. A to nielen v historickom parku, ale aj na štítnickom cintoríne. Vietor tu totiž strhol 450 stromov! Poškodil dva mosty.

Škody na porozbíjaných pomníkoch a prevrátených hroboch sú pre pozostalých nevyčísliteľné. Nejde tu o financie, ale o to, že príroda takto narušila pokoj ich blízkych. "Ľudia to budú ťažko niesť. Horko ťažko si tú pietu zabezpečili na cintoríne z posledných korún a teraz ich kalamita poškodila," hovorí starosta.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy