Jasno
11°
Bratislava
Vendelín
20.10.2025
Nižšia výkupná cena by mohla viesť k zníženiu výmery pestovania cukrovej repy
Zdielať na

Nižšia výkupná cena by mohla viesť k zníženiu výmery pestovania cukrovej repy

SLOVENSKO / Na Slovensku poľnohospodári tento rok pestovali cukrovú repu na výmere takmer 19 200 hektárov. Vo výrobe cukru budeme aj tento rok sebestační.

​Výkupná cena je nižšia

Cukrovú repu poľnohospodári v Senici vyorávali štyri dni, dvadsaťštyri hodín denne. S kvalitou sú spokojní. Čo ich však trápi, je, že výkupná cena za jednu tonu je v porovnaní s minulým rokom výrazne nižšia. "Výkupná cena mínus 20 eur na tone sa pri dnešných cenách stáva pre nás nerentabilnou na naše pestovanie," hovorí Ján Schemmer, vedúci rastlinnej výroby PD v Senici. "Dva na Slovensku pôsobiace cukrovary majú spolu v pláne spracovať cukrovú repu z výmery 19 180 hektárov, čo je menej ako vlani," vysvetľuje Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.

Ak sa cena cukrovej repy nezvýši, poľnohospodári zvažujú znížiť výmeru, na ktorej by ju mali pestovať. Poľnohospodárske podniky, ktoré majú aj živočíšnu výrobu, zvyšky z repy využívajú pre zvieratá. "Uvažujeme, že sa bude do budúcna pestovať na obmedzenej výmere," dodáva Schemmer.

​Úplné pozastavenie pestovania

Pri menších družstvách môže byť nižšia výkupná cena dôvodom na úplné pozastavenie pestovania tejto komodity. "Mali sme na dlhšiu dobu prestávku, na dva roky sme sa vrátili k pestovaniu cukrovej repy, ale nebolo to úplne ono, tak sme sa rozhodli pre iné komodity," vysvetľuje Rastislav Čelústka, podpredseda PD v obci Dojč.

Podľa vyjadrenia zástupcu cukrovaru cena, ktorú prvovýrobcom platia, nie je konečná – je iba zálohová. "Tak, aktuálne platíme zálohovú cenu 22 eur, realizujeme v budúcom roku doplatok, ktorý je závislý od skutočnej realizačnej ceny priemyselného cukru. Počítame, že by sa mohla hýbať na úrovni 30 eur a viac," objasňuje Adrián Šedivý, konateľ cukrovaru.

Z jedného kilogramu cukrovej repy v cukrovare vyrobia okolo 160 gramov cukru. "Produkcia cukru bude okolo 165-tisíc ton, to je pozitívna správa, pretože sebestačnosť vo výrobe slovenského cukru by mala zostať zachovaná," hovorí Holéciová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy