Nižšia výkupná cena by mohla viesť k zníženiu výmery pestovania cukrovej repy
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
SLOVENSKO / Na Slovensku poľnohospodári tento rok pestovali cukrovú repu na výmere takmer 19 200 hektárov. Vo výrobe cukru budeme aj tento rok sebestační.
Výkupná cena je nižšia
Cukrovú repu poľnohospodári v Senici vyorávali štyri dni, dvadsaťštyri hodín denne. S kvalitou sú spokojní. Čo ich však trápi, je, že výkupná cena za jednu tonu je v porovnaní s minulým rokom výrazne nižšia. "Výkupná cena mínus 20 eur na tone sa pri dnešných cenách stáva pre nás nerentabilnou na naše pestovanie," hovorí Ján Schemmer, vedúci rastlinnej výroby PD v Senici. "Dva na Slovensku pôsobiace cukrovary majú spolu v pláne spracovať cukrovú repu z výmery 19 180 hektárov, čo je menej ako vlani," vysvetľuje Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.
Ak sa cena cukrovej repy nezvýši, poľnohospodári zvažujú znížiť výmeru, na ktorej by ju mali pestovať. Poľnohospodárske podniky, ktoré majú aj živočíšnu výrobu, zvyšky z repy využívajú pre zvieratá. "Uvažujeme, že sa bude do budúcna pestovať na obmedzenej výmere," dodáva Schemmer.
Úplné pozastavenie pestovania
Pri menších družstvách môže byť nižšia výkupná cena dôvodom na úplné pozastavenie pestovania tejto komodity. "Mali sme na dlhšiu dobu prestávku, na dva roky sme sa vrátili k pestovaniu cukrovej repy, ale nebolo to úplne ono, tak sme sa rozhodli pre iné komodity," vysvetľuje Rastislav Čelústka, podpredseda PD v obci Dojč.
Podľa vyjadrenia zástupcu cukrovaru cena, ktorú prvovýrobcom platia, nie je konečná – je iba zálohová. "Tak, aktuálne platíme zálohovú cenu 22 eur, realizujeme v budúcom roku doplatok, ktorý je závislý od skutočnej realizačnej ceny priemyselného cukru. Počítame, že by sa mohla hýbať na úrovni 30 eur a viac," objasňuje Adrián Šedivý, konateľ cukrovaru.
Z jedného kilogramu cukrovej repy v cukrovare vyrobia okolo 160 gramov cukru. "Produkcia cukru bude okolo 165-tisíc ton, to je pozitívna správa, pretože sebestačnosť vo výrobe slovenského cukru by mala zostať zachovaná," hovorí Holéciová.