Zatiahnuté, dažďové prehánky
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Na letisku chýba röntgen za pol milióna eur. Podvod?
Zdielať na

Na letisku chýba röntgen za pol milióna eur. Podvod?

BRATISLAVA / Ministerskí úradníci hľadali na letisku to, čo tam vôbec nebolo. Röntgen na skenovanie batožiny za viac ako pol milióna eur. Kým minister dopravy hovorí o podvode, bývalé vedenie letiska sa bráni. Žiaden röntgen vraj nekúpili.

Dodal a vlastne nedodal

"Je tu veľká nezrovnalosť medzi účtovnými dokladmi a skutočným stavom. Čiže niekto dodal letisku niečo, čo vlastne nedodal a letisko to prevzalo a zaplatilo," hovorí minister dopravy Ján Počiatek.

Minister Počiatek hovorí o tom, že práve to bola jedna z vecí prečo musel na letisku vystriedať celé vedenie na čele s jeho generálnym riaditeľom. "To znamenalo absolútnu stratu dôvery voči bývalému manažmentu a dnes je už nový manažment," dodáva Počiatek.

"Skôr prekážal takýto človek nie len v jeho uvažovaní, ale aj v jeho konaní," hovorí exminister Ján Figeľ. Bývalý riaditeľ letiska priznáva, áno táto položka na faktúre bola. O niekoľko strán ďalej ju však odtiaľ vyškrtli. "Tieto röntgeny boli odpočítané v ďalších položkách, tak aby sme ušetrili, finančné prostriedky na ďalšie stavebné úpravy," hovorí odvolaný riaditeľ letiska BTS Maroš Jančula. 

Na letisko žiadne skenery neprišli

Podľa exriaditeľa tak na letisko žiadne skenery ani neprišli. Za pravdu mu navyše dáva aj stavebná firma, ktorá mala na letisko röntgenový prístroje dodať. "Všetky informácie, ktoré sa objavujú sú zavádzajúce z toho dôvodu, že vychádzajú z nekompletnej dokumentácie a fakturácie vytrhnutej z kontextu," informovala hovorkyňa dodávateľskej spoločnosti Edita Novotná.

Vyzerá to však tak, že celý tento prípad bude mať ešte dohru a vylúčené nie je ani to, že ho onedlho prevezme polícia. "Ja si myslím, že to k tomu smeruje," hovorí Počiatek.

"Má na to samozrejme právo, ak sa ukážu všetky relevantné informácie pravdivé. Ale to sú špekulácie," myslí si Jančula. Len tak mimochodom, prestavba tohto letiska stála doteraz daňových poplatníkov dovedna 150 miliónov eur. Denne odtiaľ odlieta približne 10 komerčných letov. Čo je v porovnaní so susedným Schwechat žalostne málo.

Téme sa venuje reportér Samuel Migaľ. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy