Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Rusínske Vianoce. Na stole nechýba máčanka či pirohy
Zdielať na

Rusínske Vianoce. Na stole nechýba máčanka či pirohy

Šiesteho januára rusínski pravoslávni veriaci oslavujú Roždestvo Christovoj čiže Kristovo narodenie. Podľa Juliánskeho kalendára sa v nedeľu začali vianočné sviatky. Myšlienkou sa nijak neodlišujú od katolíckych, jediný rozdiel je v čase. 40-dňový pôst je zakončený Štedrou večerou a tak gazdinky mali čo robiť, aby nachystali 7 chodov.

Podáva sa máčanka či slivčanka

"Obľúbenou veľmi dobrou špecialitou u nás je máčanka. Je s hríbmi zapražená s masielkom. Ďalším chodom je kapustová polievka, tak isto sú tam hríby. Potom sa podávajú pirohy so zemiakmi a takisto nakoniec sú bobaľky a ešte aj filé so šalátom. Takže je to sedem chodov u nás," priblížila Olina Bojčíková. V rodine Bojčíkovcov z Ladomírovej totiž nesmú na štedrovečernom stole chýbať tradičné rusínske jedlá.

Všetky jedlá sú pôstne a medzi zaujímavé dobroty patrí aj slivčanka. "Dá sa variť fazuľa, potom sa pridajú sušené slivky, dochutí sa to vanilínovým cukrom," priblížila.

Oplátky chýbajú

Skôr ako celá rodina zasadne k prestretému stolu, najprv sa všetci spoločne pomodlia. Ako prvý sa je med a cesnak. "U nás nemáme oplátky. Máme len pôstny koláč, ktorý jeme s medom a cesnakom," vysvetlila Agnesa Bojčíková.

 U pravoslávnych veriacich sa zvyky prísne dodržiavajú a nikomu nevadí, že Vianoce oslavujú až po Novom roku. "Je to tradícia, ktorá je tradíciou našich rodičov a starých rodičov. Pochádza to z dávnych čias od Cyrila a Metoda, takže my tú tradíciu dodržiavame a najlepšie je, keď je celá rodina pokope," skonštatoval Ladislav Bojčík.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy