Zatiahnuté
24°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Do sanitiek nainštalujú kamery aj čierne skrinky
Zdielať na

Do sanitiek nainštalujú kamery aj čierne skrinky

Menej nehôd, vyššia bezpečnosť a žiadne zdĺhavé súdne spory. Presne to očakáva najväčší slovenský poskytovateľ záchrannej zdravotnej služby od novinky, ktorú používa v sanitkách. Vo vozidlách sú po novom čierne skrinky aj kamery.

Cena sa vyšplhala na 27 tisíc eur

"Čierna skrinka a kamera zaznamenáva dianie okolo vozidla, zvuk v ňom, je tam aj GPS signál," povedal Jiří Dobosz, technický riaditeľ súkromnej ZZS. Čiernou skrinkou a kamerou je dnes už vybavených všetkých 91 sanitiek. Náklady zabezpečenie tejto techniky sa vyšplhali na 27 tisíc eur.

Všetky záznamy zo skrinky i kamery sú archivované. Ak dojde k nehode, vďaka záznamu sa okamžite zistí, akou rýchlosťou vodič išiel, či mal zapnuté majáky a čo sa dialo v kabíne. "Akýkoľvek zásah do toho zariadenia je vylúčený. Je to chránené, súčasťou preberacieho protokolu od vozidla je aj neporušenosť tej plomby," plombou informoval generálny riaditeľ súkromnej ZZS Jozef Karaš.

Potýčkam sa dá zabrániť

Posádkam v sanitkách sa síce novinka najprv veľmi nezdala, a to hlavne kvôli nahrávaniu zvuku v kabíne vodiča. Teraz novinku vítajú. Počas zásahov sa totiž záchranári často stretávajú s agresívnymi pacientmi alebo ich príbuznými. I vďaka kamerám sa dá niektorým potýčkam zabrániť.

Téme sa venuje David Mimra. Spojte sa s ním cez profil na Facebooku!

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy