Skoro jasno
16°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Zomrel herec Peter Bzdúch (†57). Dlhoročný člen Činohry SND
Zdielať na

Zomrel herec Peter Bzdúch (†57). Dlhoročný člen Činohry SND

Bývalý dlhoročný člen Činohry Slovenského národného divadla (SND) Peter Bzdúch zomrel v utorok 11. decembra. Narodil sa 28. marca 1955 v Bratislave. Podľa denníka Nový Čas mal herec zdravotné problémy už dlhšie.

Čo bolo príčinou hercovej smrti, zatiaľ nie je známe. Ako píše denník Nový čas, vedú sa o tom rôzne špekulácie. Pred pár rokmi si údajne zlomil pri istej nehode kľúčnu kosť. Ako sám povedal, úraz zanedbal. Neskôr sa k tomu mali pridružiť aj ďalšie choroby. Zrejme aj preto sa v posledných rokoch stiahol do ústrania.

Peter Bzdúch študoval na Vysokej škole múzických umení v ročníku Karola L. Zachara. VŠMU absolvoval v roku 1978 a nasledujúcich deväť divadelných sezón pôsobil na scéne DSNP v Martine.

Stvárnil postavy Kuba i Chlestakova

Od roku 1986 do roku 2007 bol členom Činohry SND, kde vytvoril viac ako štyri desiatky postáv. Kritici i diváci oceňovali jeho moderné herectvo, v ktorom vedel prepojiť smiešne a vážne, bola mu blízka fraškovitosť aj hĺbavosť a psychologické vykreslenie postavy. S úspechom stvárnil postavy Malvolia (Čokoľvek chcete, 1978), Kuba (Kubo, 1979), Antonia Saliera (Amadeus, 1982) či Chlestakova (Revízor, 1984). V poslednom čase účinkoval v inscenáciách Človek pre všetky časy, Krajčírky, Veľké šťastie, či O myšiach a ľuďoch.

Aj pedagóg na VŠMU

Peter Bzdúch spolupracoval s amatérskymi súbormi a ochotníckym divadlom, s ktorými získal mnoho ocenení. Režíroval celý rad úspešných hier v divadlách v Bratislave, Martine a Nitre. Účinkoval vo filmoch, televíznych inscenáciách, dabingu, rozhlase, venoval sa multimediálnym projektom. Je držiteľom viacerých prestížnych ocenení. Pedagogicky pôsobil na VŠMU. O jeho smrti informovala tlačová tajomníčka SND Izabela Pažitková. Termín poslednej rozlúčky oznámi divadlo v najbližších dňoch.

Pripomeňte si ho v krátkom filme Romana Gregoričku s názvom MEMORY - Štúdia prostredia z novembra 2010, ktorý bol vytvorený v rámci individuálneho cvičenia 1. ročníka réžie FTF VŠMU.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Peter_Bzdúch_herec_smrť

www.snd.sk

Súvisiace články

Najčítanejšie správy