Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Ručne šité topánky presne na vaše nohy. Nestoja však málo
Zdielať na

Ručne šité topánky presne na vaše nohy. Nestoja však málo

Bolievajú vás nohy? Niekedy je kúpa dobrých topánok skutočne beh na dlhé trate. Jedny tlačia, o číslo väčšie sa vám už vyzúvajú. Sú úzke, široké, nestabilné, prosto, nanič. Čo tak dať si ušiť topánky na mieru? Áno, je pravda, že na Slovensku veľa takýchto obuvníkov nenájdete, ale nám sa to podarilo. Priamo v Bratislave sme našli dámu, ktorá vie pohodlné topánky ušiť na mieru každej nohe.

V obchode si nekúpia

"Robíme pre divadlá, aj pre súkromné osoby, tanečné topánky, robíme na rôzne príležitosti," opisuje majiteľka dielne na šitie topánok Mária Mikóczy. Najčastejšie si dávajú šiť topánky na mieru, tí, ktorí si z klasickej ponuky obchodov nevedia alebo nemôžu vybrať.

"Jedny čižmy robíme pre zákazníčku, ktorá má širšie nohy a nedokáže pretiahnuť čižmu cez lýtko," opisuje Mikóczy. Ale chodia sem aj ženy s opačným problémom. "Mali sme zákazníčku, ktorá mala číslo 33 a nemohla si kúpiť topánky na podpätku," dodáva.

Lodičky od 150 eur

Výroba topánok na mieru trvá približne týždeň až dva, podľa náročnosti a prianí zákazníka. A to čo vás ešte určite zaujíma je cena ručne šitých topánok. Napríklad klasických lodičiek. "Tam sa cena pohybuje od tých 150 eur," tvrdí majiteľka dielne. Ak sa však o svoje topánky na mieru budete starať, určite vám vydržia dlho.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články