Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Ihrisko postavené bez noriem bezpečnosti? U nás to ide!
Zdielať na

Ihrisko postavené bez noriem bezpečnosti? U nás to ide!

Pri poslednej kontrole bezpečnosti detských ihrísk pohoreli najmä tie staršie, na ktorých sme sa hrávali ešte my. V mnohých prípadoch by ale neobstáli ani nové stavby, ktoré musia spĺňať európske normy. Zisťovali sme, koľko bezpečných ihrísk na Slovensku vlastne máme.

Z európskych fondov bez noriem

O novučičkom detskom ihrisku v obci Rudník sme vás informovali už dávnejšie. Paradoxné je, že stojí vďaka európskym fondom, no európske bezpečnostné normy už na prvý pohľad nespĺňa.

Niekoľko stranový dokument podrobne popisuje nielen to, ako majú byť rôzne preliezky, hojdačky či kolotoče skonštruované, ale aj to, čo sa má nachádzať pod nimi. "Poskytuje metódu hodnotenia tlmenia nárazu na povrch," píše sa v dokumentoch od úradu pre normalizáciu. "Ktorý prípadne stlmí ten náraz," dodáva projektový manažér Roman Geret.

Kvalita zvyšuje cenu

Detské ihrisko je postavené na okraji lesa. Pod šmykľavkou a hojdačkami je umiestnený štrk, naokolo však k žiadnej úprave nedošlo. Malé deti majú problém udržať sa na nohách. A z vrchu na ne číha ďalšie nebezpečenstvo. Starý, suchý a evidentne už vážne poškodený strom.

"Vieme, že úrazy na detských ihriskách nie sú vecou náhody," hovorí Geret. Problém je, že vybudovanie naozaj bezpečného ihriska z najkvalitnejších materiálov, zvyšuje jeho cenu, a to si mnohé mestá a obce dovoliť nemôžu.

Podľa našich informácií preto neraz uprednostnia menej kvalitné stavby. Problém je, že vybudovanie naozaj bezpečného ihriska z najkvalitnejších materiálov, zvyšuje jeho cenu a to si mnohé mestá a obce dovoliť nemôžu.

Vznikne mapa ihrísk

"Podľa môjho názoru, zo všetkých detských ihrísk, ktoré sú na Slovensku je možno do 5 percent takých, ktoré môžeme označiť za bezpečné," tvrdí Geret. Aj preto by mala už v priebehu nasledujúceho roka vzniknúť akási mapa bezpečných detských ihrísk. Každý rodič si bude môcť dopredu pozrieť, kde je počet úrazov enormne vysoký a kde naopak, dochádza k zraneniam len výnimočne.

Tvrdo môže proti novým nekvalitným ihriskám zakročiť aj Slovenská obchodná inšpekcia. Orgán dohľadu môže uložiť pokutu do výšky 165 969 eur.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy