Jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Harabina v Arménsku ocenili najvyššou medialou pre právnikov
Zdielať na

Harabina v Arménsku ocenili najvyššou medialou pre právnikov

Prezident Arménskej republiky Serž Sargsjan Azatovič udelil predsedovi Najvyššieho súdu SR a Súdnej rady SR Štefanovi Harabinovi štátne vyznamenanie udeľované výlučne právnikom. Medailu, ktorá je najvyšším štátnym právnickým ocenením v krajine, mu odovzdali vo štvrtok 11. októbra 2012 počas audiencie u hlavy Arménskej apoštolskej cirkvi katolikosa Garegina II.

Počas návštevy Arménska, ktorá sa uskutočnila na pozvanie predsedu Kasačného súdu Arménskej republiky (obdoba Najvyššieho súdu SR) Armana Mkrtumyana Jurieviča, Harabin navštívil niekoľko súdov v krajine a zúčastnil sa medzinárodnej konferencie. Informovalo o tom tlačové oddelenie Najvyššieho súdu SR. 

Pojednávania sú nahrávané

V Arménsku má každý sudca dvoch asistentov a všetky pojednávania sú digitálne nahrávané, pričom zvukový záznam je súčasťou spisu. Následne sa z pojednávania vyhotovuje iba krátky záznam. Po vzore viacerých európskych štátov, Arménsko má súdnu radu. Na posudzovanie práce sudcov majú zavedený verejný systém, kde sa posudzuje kvalita rozhodovania sudcov, koľko vecí sudcovi odvolací súd potvrdí, alebo naopak zruší, rýchlosť konania a množstvo skončených vecí. Na základe uvedených kritérií hodnotia sudcov a jednotlivé súdy. Výsledky sú zverejňované a jednotliví sudcovia sú oceňovaní. Arménske súdnictvo úzko spolupracuje s Európskou úniou, ktorá financuje viaceré projekty, okrem iného, na zlepšenie informovanosti o činnosti jednotlivých súdov.

Zúčastnil sa na pietnom akte

Počas návštevy vo štvrtok 11. októbra 2012 sa Harabin so svojím arménskym partnerom Armanom Mkrtumyanom Jurievičom zúčastnil na pietnom akte v Cicarnakaberte (memoriál obetiam genocídy). Urobil tak v súlade s uznesením Národnej rady SR č. 1341, ktorá 30. novembra 2004 – „uznala genocídu Arménov v roku 1915, pri ktorej zahynuli státisíce Arménov žijúcich v Osmanskej ríši a považuje tento čin za zločin proti ľudskosti“ (ide o text predmetného uznesenia NR SR). Harabin si v minulosti ako verejný činiteľ uctil opakovane pamiatku obetí holokaustu na rôznych pietnych miestach vrátane izraelského Yad Vasheme, zločinov nacizmu, obete 2. svetovej vojny a iných zločinov proti ľudskosti.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy