Skoro jasno
19°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Briti Slovákom deti nevrátia. Zatiaľ na to nie je dôvod...
Zdielať na

Briti Slovákom deti nevrátia. Zatiaľ na to nie je dôvod...

Zákon treba zmeniť, hlása britský poslanec na margo paniky, ktorá vypukla v Británii pre pochybné adopcie. Ale to je asi tak všetko. Británia rozsudky zmeniť nechce, deti ostávajú u náhradných rodičov.

Británia rozsudky nezmení

Najdôležitejšie rokovanie prebehlo v budove ministerstva spravodlivosti v centre Londýna. Riaditeľka Centra pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže Andrea Císarová tu však bola iba na skok. Jeden deň priletela a druhý si už balila kufre.

Kto by ale čakal, že sa znovu otvoria prípady Čonkových a ďalších rodín, ktorým britskí sociálni úradníci odobrali deti, zostane sklamaný. Prípady sa znovu neotvoria. "Individuálne prípady nikdy nebudeme riešiť cez médiá," vysvetlila Císarová. 

Zákony sa musia zmeniť!

Britský poslanec parlamentu John Hemming tvrdí: Zákony, ktoré umožňujú sociálke deti rodičom odobrať, sa musia zmeniť. "Niekedy im stačí aj malichernosť preto, aby zobrali deti. Takýchto podozrivých prípadov mám v kancelárii asi tisíc ročne," tvrdí poslanec. 

Rodiny zo Slovenska musia dodržiavať britské zvyky a pravidlá. Rozhovory však medzi britskou a slovenskou stranou podľa Císarovej budú pokračovať. "Britská strana chce komunikovať, chce veci riešiť," tvrdí riaditeľka. Tá preberala kauzu aj so slovenskými diplomatmi na ambasáde.

Všetko o pochybných adopciách detí si môžete prečítať TU.

KOLÁŽ

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy