Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Expremiér Vladimír Mečiar oslavuje 70! Takto plynul čas
Zdielať na

Expremiér Vladimír Mečiar oslavuje 70! Takto plynul čas

Prvý predseda vlády druhej samostatnej Slovenskej republiky a dlhoročný líder strany HZDS, Vladimír Mečiar, dnes oslavuje okrúhle jubileum. Má 70 rokov. Zablahoželať mu už stihol súčasný premiér Robert Fico, aj český prezident Václav Klaus. Ponúkame vám teraz prierez jeho politickej kariéry.

Babky demokratky

Jeho vládu sprevádzali sporná privatizácia, či podozrenia zo zneužitia tajnej služby. Okrem toho aj množstvo mítingov, spomedzi ktorých utkveli v pamäti najmä tie na bratislavských Pasienkoch. Podpis od lídra národa chcela každá dôchodkyňa, z čoho sa následne vyvinul známy pojem - babky demokratky.

"Najlepšia vec, ktorá sa Slovensku mohla stať, bola porážka Vladimíra Mečiara. Lebo ak by k nej nebolo došlo, tak Slovensko sa nevráti do strednej Európy," hovorí politológ Marián Leško.

Milovaný aj nenávidený politik sa pokúšal aj o prezidentské kreslo - kandidoval dvakrát, no neúspešne. Napriek tomu si v prezidentskom kresle posedel, zastupoval totiž Michala Kováča.

Bude ešte nejaký návrat...?

Vladimír Mečiar má jeden primát - je najdlhšie "slúžiacim" lídrom politickej strany na Slovensku. HZDS šéfoval 21 rokov. Marián Leško: "Kým bude trocha zdravotne spôsobilý, tak v tej politike bude pretrvávať v takej či onakej forme."

Po fiasku v ostatných voľbách, kedy nezískala strana ani jedno percento hlasov, opäť oznámil, že odchádza z čela svojej strany. Pamätníci vedia, že už po niekoľkýkrát. Ján Leško: "Od roku 1990 až doteraz sú to možno desiatky odchodov. Momentálne je v stave politickej bezvýznamnosti, čiže ešte stále pomýšľa na návrat."

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Mečiar_Vladimír_fanynka

isifa

Súvisiace články

Najčítanejšie správy