Oblačno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Extrémisti rečnili v Hurbanove. Kotleba ochorel
Zdielať na

Extrémisti rečnili v Hurbanove. Kotleba ochorel

Ľudovú stranu Naše Slovensko pozvali na nedeľné stretnutie Hurbanovčania, ktorí nie sú spokojní s riešením rómskej problematiky. Zhromaždenie, na ktorom mali podľa členov strany riešiť cigánskych extrémistov, organizátori pôvodne na mestskom úrade ohlásili na dva víkendové dni. Z pôvodného plánu však nakoniec zostalo len trištvrte hodinové zhromaždenie, dôkladne strážené policajtmi.

Na zhromaždenie, ktoré pripomínalo predčasnú predvolebnú kortešačku, postupne prišlo zhruba 200 ľudí. Predsedu strany Mariána Kotlebu sa v Hurbanove nedočkali, keďže vraj ochorel. Zarečniť si prišli do Hurbanova na pozvanie niektorých občanov mesta. Tí zrejme od nich čakajú riešenie tamojšej rómskej problematiky.  

Emócie a právne rady

Okrem želania bieleho dňa, sa hovorilo o udalostiach z Krásnej Hôrky, Maduníc či Hurbanova. Emotívne vyjadrenia striedali odporúčania, aby ľudia podávali trestné oznámenia - konkrétne riešenie nezaznelo. "My nechceme žiadne pogromy na cigáňov, my chceme túto vec riešiť politickou cestou," uviedol Miroslav Belička ĽSNS Banská Bystrica

"Oni zistili, že tie násilné strety, že prepadnú nejakých Rómov, že to neprináša ten efekt, ktorý by chceli, tak sa odvolávajú na to, že chcú dosiahnuť zákon," povedal politológ Miroslav Kusý.

Vláda vraj nič nerobí

Rečníci vyčítali kabinetu, že nerieši rómsku otázku. "Súčasná vláda, namiesto toho, aby represívnymi zložkami zasiahla voči týmto neprispôsobivým cigánom, necháva stupňovať napätie," tvrdí Peter Kovács z ĽSNS Nitra.

Ako poukázal politológ Kusý, pravicoví extrémisti ponúkajú riešenie agresívne, násilné a fašistické. "Ľudia tohto typu vystúpia znovu agresívne, keď pre to takáto príležitosť vznikne. Rómsky problém je vážny problém, ale riešenie tým, že im naženieme strach je pseudoriešenie," upozornil.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy