Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Fico pripustil dočasné zrušenie sviatkov na päť rokov
Zdielať na

Fico pripustil dočasné zrušenie sviatkov na päť rokov

Deň Ústavy a sviatok Sedembolestnej Panny Márie, ktoré plánuje zrušiť vláda Roberta Fica, by sa mohli v budúcnosti do kalendára znovu vrátiť. Slovensko by tak touto myšlienkou napodobnilo Portugalsko, ktoré v horizonte piatich rokov plánuje znovuzavedenie sviatkov zrušených pre nepriaznivú ekonomickú situáciu. K rušeniu sviatkov chce vláda pristúpiť v rámci hľadania zdrojov na konsolidáciu verejných financií.

"Sme pripravení hovoriť o časovom obmedzení na päť rokov," pripustil  premiér Robert Fico. Stane sa tak podľa neho však jedine v prípade, že sa ekonomika Slovenska ozdraví a naštartuje hospodársky rast.

Otvorenie Vatikánskej zmluvy

Vláda uvažuje o zrušení dvoch štátnych sviatkov, ktoré pripadajú na 1. a 15. september. Zrušenie 15. septembra ako štátneho sviatku by si však podľa Fica vyžadovalo otvorenie Vatikánskej zmluvy. Obyčajným zákonom nie je totiž podľa neho možné siahnuť na zmluvu medzinárodného charakteru.

Vláda preto uvažuje nad tým, že namiesto otvárania Vatikánskej zmluvy by zákonom presunula oslavu 15. septembra na nedeľu, ak pripadne na pracovný deň.

Sedem za Sedembolestnú

Zatiaľ sú len siedmi, no sú odhodlaní bojovať. Ich protivníkom je premiér Robert Fico, ktorý avizuje zrušenie dvoch štátnych sviatkov. Podľa návrhu by sme nemuseli oslavovať Deň ústavy a sviatok Sedembolestnej panny Márie by sa mohol  presunúť z piatka na nedeľu. "Presunutie sviatku je liturgicky zložitá záležitosť a môže ju zrušiť najvyššia cirkevná autorita," uviedla aktivistka Terézia Lencová. 

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy