Skoro jasno
23°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Napätie v Linore sa pre prísne kontroly zamestnancov stupňuje
Zdielať na

Napätie v Linore sa pre prísne kontroly zamestnancov stupňuje

Vo firme na výrobu pančúch, kde ženy pred každou návštevou toalety kontroluje sbs-kár, sa napätie stupňuje. Do továrne prišli inšpektori práce. Odborári sú v kontakte s právnikmi a plánujú podať hromadnú žalobu.

Ak ženy z firmy na výrobu pančúch prejavia záujem o právnu pomoc, bude im poskytnutá bezplatne a v hre je aj vysoké finančné odškodnenie.

Vraj má ísť o šikanu na pracovisku

"Je neprípustné, aby niekto, kto chce navštíviť toaletu, musel prejsť osobnou kontrolou horšou ako na letisku. Dochádza tu k porušeniu ľudských práv a diskriminácii, šikane na pracovisku a ak sa potvrdí, ak to bude doložené argumentami, bude bezprecedentná a bude ju treba riešiť na súde," skonštatoval riaditeľ Slovenského národného strediska pre ľudské práva Juraj Horváth.

Čaká sa na výsledky kontroly

Argumenty firmy, že kontroly osobným ohmatom zaviedli len pre ochranu majetku sú vraj na smiech a ak inšpektorát práce už budúci týždeň, po ukončení inšpekcie prehliadky pred toaletou nestopne, právnici spíšu žalobu
"Budeme žiadať o náhradu nemajetkovej ujmy, môže tam ísť o tisícky eur," avizoval Horváth. 

Zamestnankyne mlčia

Aktuálna atmosféra vo firme je nejasná, ženám pri odchode z práce do reči veľmi nebolo. Prípadný súdny spor by bol obrovský škandál, takéto niečo sa na Slovensku ešte nestalo.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti TWITTER a vyhrajte!

Claudio Matsuoka

Súvisiace články