Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Zeman nedal na rady lekárov, zotavovať sa bude doma
Zdielať na

Zeman nedal na rady lekárov, zotavovať sa bude doma

Archívna reportáž

Ústredná vojenská nemocnica (ÚVN) v Prahe vo štvrtok prepustila českého prezidenta Miloša Zemana. Pár hodín po prepustení mal pozitívny test na Covid. V spolupráci s jeho ošetrujúcim lekárom Miroslavom Zavoralom preto rozhodli o prevoze naspäť do Ústrednej vojenskej nemocnice (ÚVN) v Prahe.

​Prezidenta prepustili vo štvrtok predpoludním. Po prepustení odišiel na zámok v Lánoch, kde mal v piatok vymenovať predsedu strany ODS Petra Fialu za premiéra.

Český prezident mal pár hodín po prepustení z nemocnice pozitívny test na koronavírus. V spolupráci s jeho ošetrujúcim lekárom Miroslavom Zavoralom preto rozhodli o prevoze naspäť do Ústrednej vojenskej nemocnice (ÚVN) v Prahe za účelom riešenia tejto situácie.

Plánoval vymenovať premiéra

Z nemocnice pritom Zeman odišiel vo štvrtok ráno, aj keď mu lekári odporučili pokračovanie hospitalizácie. Zemana previezli na zámok v Lánoch, kde sa o neho mala starať opatrovateľská služba Senior Home Group. V rámci štandardov poskytovateľa služby prezident popoludní absolvoval test na prítomnosť ochorenia COVID-19 a ten bol pozitívny, oznámil Ovčáček.

Prezidentov program bude počas liečby COVID-19 pozastavený, doplnil hovorca. Zeman v piatok plánoval vymenovať Petra Fialu (ODS) za premiéra a potom si mal pozývať jednotlivých kandidátov na ministrov.

Zemana hospitalizovali 10. októbra pre zhoršenie jeho chronického ochorenia. Pôvodne ležal na klinike intenzívnej medicíny ÚVN a minulý týždeň ho preložili z rehabilitačného oddelenia na lôžko dlhodobej starostlivosti. Prezident nedávno dostal tretiu dávku vakcíny proti ochoreniu Covid.

Súvisiace články