Zatiahnuté
13°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Dnes je Medzinárodný deň boja proti násiliu na ženách. Hľadali sme odpovede, ako im účinne pomôcť
Zdielať na

Dnes je Medzinárodný deň boja proti násiliu na ženách. Hľadali sme odpovede, ako im účinne pomôcť

Dnes si pripomíname Medzinárodný deň za odstránenie násilia páchanom na ženách. Obete týrania sa už môžu obrátiť aj na intervenčné centrá. Ako také centrum funguje v praxi zisťoval redaktor Peter Sabo.

Organizácia Spojených národov vyhlásila 25. november za Medzinárodný deň za odstránenie násilia páchaného na ženách. Od tohto dňa prebiehajú na celom svete verejné podujatia najrôznejších organizácií v rámci kampane s názvom 16 dní aktivizmu proti násiliu páchanému na ženách. Táto kampaň sa končí 10. decembra, kedy si pripomíname Medzinárodný deň ľudských práv.

25. november vyhlásila Organizácia Spojených národov za Medzinárodný deň pre odstránenie násilia páchaného na ženách. Je pripomienkou násilnej smrti troch sestier Mirabalových, ktorých politický aktivizmus a boj za slobodu umlčal diktátorský režim v Dominikánskej republike v roku 1960. Sestry sú hrdinky a predstavujú symbol aktívneho odporu voči násiliu, predsudkom a rodovým stereotypom.

Až jedna z troch žien na svete zažíva násilie a zneužívanie, pričom na túto skutočnosť nemá vplyv to odkiaľ pochádza, čo a či vyštudovala, koľko má rokov, aký je jej výzor, či zdravotný stav, prípadne aké sú jej sociálne a majetkové pomery. Násiliu sú ženy vystavené doma, na pracoviskách, v školách a to nielen vo vojnovom konflikte, ale aj v mieri.

Pozrite si druhú časť rozhovoru:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy