Polojasno
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Rozhodnutie ústavného súdu o novele budem rešpektovať, tvrdí prezidentka
Zdielať na

Rozhodnutie ústavného súdu o novele budem rešpektovať, tvrdí prezidentka

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Súboj o novelu trestného zákona sa nekončí. Prezidentka Zuzana Čaputová v tejto veci podá v pondelok vyše 50 stranový podnet na Ústavný súd. Okrem posúdenia ústavnosti zmien žiada, aby sudcovia najprv pozastavili účinnosť novely. V ten istý deň by očakávala aj vydanie zákona v zbierke zákonov, aby sa súd mohol jej žiadosťou zaoberať. Podľa nej, aj opozície, vládna garnitúra koná účelovo, aby sa tak nestalo do dňa, keď zákon vstúpi do účinnosti.

Proces nastolenia nového trestného zákona rozhodne nepatrí k zvyčajným. Od skrátenej diskusie až po fakt, že tí, čo ho navrhli vetovať, sú jeho tvorcovia a obhajcovia a tí, čo s ním nesúhlasia, ho žiadajú čo najskôr uviesť do platnosti, no určite nie do účinnosti. "Ja trvám na tom, že požiadam ústavný súd o to, aby ten zákon nevstúpil do účinnosti, kým ústavný súd neposúdi a nerozhodne vo veci samej. Stačí naozaj chvíľa na to, aby tie premlčania začali účinkovať," uviedla Zuzana Čaputová.

Hoci prezidentka so zmenami v trestnom zákone nesúhlasí, podpísala ich svojimi slovami preto, aby sa čo najskôr dostali na stôl ústavnému súdu na posúdenie. Z činov a slov zástupcov koalície však vyplýva, že sa budú snažiť platnosť zákona a jeho vydanie v zbierke odďaľovať čo najďalej k termínu účinnosti zákona, teda k 15. marcu.

Premiérovi Ficovi napríklad trvalo až šesť dní, aby schválený zákon svojim podpisom posunul na posúdenie do prezidentskej kancelárie. Zdržiavaciu taktiku môže teraz využiť aj predseda parlamentu Peter Pellegrini. "Nebudem prejudikovať konanie pána predsedu parlamentu a ministerstva spravodlivosti," tvrdí minister práce sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD). "Ja to považujem za totálne účelové konanie. Účelové konanie aj vo vzťahu k rozhodovaniu ústavného súdu," myslí si prezidentka. Podľa šéfa SNS však ide, ako povedal, o špekulácie a "tanečky" prezidentky a jej právnikov. "Tak nútia nás, tak budeme tancovať aj my," povedal Andrej Danko.

Môže ústavný súd zákon posudzovať?

Ústavný súd ale podľa experta viackrát konštatoval, že na to, aby mohol posudzovať zákon, mal by byť platný, teda vyhlásený v zbierke zákonov. "Avšak ak by existovali nejaké výnimočné okolnosti, tak sa domnievam, že ústavný súd by mohol v tomto prípade rozhodnúť aj takým spôsobom, ktorý by sa vymykal z doterajšej rozhodovacej činnosti, ktorú doposiaľ realizoval," myslí si František Pažitný z Ústavného štátu a práva Slovenskej akadémie vied.

Takými okolnosťami nemusí byť len narýchlo zbúchaný zákon bez odbornej diskusie, ale aj jeho dopad na obyvateľov Slovenska. "Podľa môjho názoru to, čo vyplýva z judikatúry, tak môže urobiť. Ústavný súd napriek takýmto potenciálnym obštrukciám môže urobiť krok, ktorým znefunkční alebo neurobí účinným ten zákon od 15. marca," povedala Čaputová.

"Pre terajšiu vládnu koalíciu je to fakt taká obrovská príležitosť, aby zopár ľudí bolo slobodných alebo nemuseli sa báť nejakých trestných vecí, ktoré možno aj v minulosti robili," tvrdí poslanec Michal Truban (PS). Napriek zámerom vládnej koalície prezidentka verí, že ústavný súd zasiahne tak, aby novela trestného zákona nevstúpila do platnosti ani na jeden deň.

Podľa Zuzany Čaputovej je dôležité to, aby sa nepremlčalo množstvo skutkov, vrátane sexuálnych násilných trestných činov"Ako ústavný súd rozhodne je iba na ňom. Ja budem, samozrejme, rešpektovať každé rozhodnutie," dodala.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy