Jasno
12°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Každý hlas sa ráta a my rátame s vami. Premiér Ódor láka k voľbám Slovákov žijúcich v zahraničí
Zdielať na

Každý hlas sa ráta a my rátame s vami. Premiér Ódor láka k voľbám Slovákov žijúcich v zahraničí

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / "Každý hlas sa ráta a my rátame s vami". S týmto odkazom vystúpil k Slovákom žijúcim v zahraničí premiér Ľudovít Ódor. Snaží sa nás motivovať k účasti na voľbách, hoci sám ako úradnícky premiér v septembrových voľbách nekandiduje. A pripájajú sa aj iní.

​"Keby vznikla vláda bývalých komunistov a fašistov, keby sa Slovensko rozhodlo, že vystúpi z Európskej únie," povedal Roman Láriš, Bratislavčan žijúci v Írsku. Aj to je pre Slovákov žijúcich v zahraničí červená čiara, kedy by sa odmietli vrátiť do rodnej krajiny. Požiadať o voľbu poštou zo zahraničia môžu do 9. augusta.

"Potom stačí počkať na poštárku či poštára, prevziať zásielku, vyplniť a poslať naspäť. Som presvedčený o tom, že každý hlas je dôležitý. Napriek tomu, že mnoho z vás žije v zahraničí, verím, že vám záleží na tom, akou krajinou Slovensko bude," uviedol premiér Ľudovít Ódor. Slováci majú možnosť voliť prostredníctvom pošty, napríklad Česi môžu voliť len na ambasádach, avšak pre nízku volebnú účasť zo zahraničia to chcú zmeniť.

"V súčasnosti sa dá voliť len na zastupiteľských úradoch Česka, o možnosti voliť pre Čechov voliť korešpondenčne sa uvažuje, zákon ale ešte bude prerokovávať parlament," informoval hovorca Ministerstva vnútra ČR Ondřej Krátoška. "Voľba poštou do Národnej rady sa aplikovala prvýkrát v roku 2006. Vtedy odvolilo zhruba 2 500 ľudí, v roku 2020 počet prekročil 55 000. Pre voliča je spravidla bližšia pošta ako zastupiteľstvo krajiny. Preto je voľba poštou výhodnejšia. Slovensko ani nemá toľko zastupiteľstiev, aby vedelo vybaviť žiadosti o voľbu, ktorých evidujeme z viac ako 100 krajín," avizovala Eva Chmelová, riaditeľka odboru volieb MV SR.

K voľbám zahraničných Slovákov vyzýva aj prezidentka. A dokonca aj Hlas, hoci ich predchodcovia zo Smeru nemali pri voličoch zo zahraničia veľký úspech. Nedosiahli ani trojpercentnú hranicu. "So Slovenskom vás spája detstvo, spomienky, rodina a blízki a jedného dňa sa možno rozhodne aj vrátiť a vaše hlasy sú dôležité pre výsledok volieb a budúcnosť krajiny," povedala prezidentka Zuzana Čaputová.

"My sa na voľby zo zahraničia tešíme, nemáme s tým problém, samozrejme, všetci, čo žijete v zahraničí, a chcete voliť, voľte," vyjadril sa poslanec strany Hlas-SD Richard Raši. "Bojíme sa, že sa tu prepadneme do temnoty, a vy nám môžete pomôcť, aby sa to nestalo," uviedla Dorota Nvotová z Demokratov. "Ostáva ešte pár dní, každý hlas sa ráta a my rátame s vami," dodal Ódor.

Súvisiace články