Jasno
13°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Obrana Slovenska zažije zmeny: Čechov vystriedajú Španieli a nebo ochráni NATO
Zdielať na

Obrana Slovenska zažije zmeny: Čechov vystriedajú Španieli a nebo ochráni NATO

Google News Button Sledovať správy

VILNIUS / Vojenské základne posilnia už budúci rok na Slovensku po prvýkrát španielski vojaci. Samit NATO vo Vilniuse priniesol pre Slovensko podľa prezidentky Zuzany Čaputovej posilnenie východného krídla Aliancie. Keďže Slovensko teraz nemá vlastný systém protivzdušnej ochrany, Aliancia bude pomáhať pri ochrane nášho neba. V hre je aj nákup novej techniky.

"Máme takú úroveň ochrany, akú sa sme doposiaľ pre našich občanov nemali," uviedla prezidentka Zuzana Čaputová. Prezidentka to oznámila na samite NATO po tom, ako lídri krajín Aliancie schválili nové obranné plány. Čo sa týka Slovenska, Aliancia posilní takzvanú mnohonárodnú skupinu, ktorá na Slovensku funguje od októbra. Na Lešti pôsobí asi 1100 vojakov, no budúci rok jednotku posilní ďalších 700 vojakov. "Česko sa rozhodlo zostať naďalej na Slovensku, ale pokiaľ ide o velenie, tak ich nahradí Španielsko," doplnila prezidentka.

Aliancia bude pomáhať aj pri ochrane nášho neba

Slovensko totiž nemá vlastný systém protivzdušnej ochrany po tom, ako systém S-300 darovalo Ukrajine „Protivzdušná obrana na východnom krídle Aliancie by mala byť koordinovaná z jedného bodu, to znamená zo strany NATO,“ pokračovala prezidentka. "Každá z dotknutých krajín chodí za veľkými krajinami ako Francúzsko, Nemecko, Španielsko, Taliansko, kde ich majú a prosíkajú, aby im dali. Každá krajina chce maximum. Ten proces bol chaotický," vysvetľuje Valášek, bývalý veľvyslanec Slovenskej republiky pri NATO.

Celý rozhovor s ním o samite NATO nájdete tu: 

​Bývalý predseda vlády modernizáciu obrany spochybnil pár hodín po skončení samitu, ktorý nazval ožobráčením krajiny. "Vznikne situácia, že sa bude blížiť civilne lietadlo budeme mať systém Mamba. To je zlé, nič nezabezpečuje. Priznajte farbu, Slovensko nemá nič," tvrdí predseda strany Smer-SSD Robert Fico.

Slovenské nebo je chránené

Faktom je, že Slovensko bolo doteraz odkázané na dohodu štátov. V minulosti nám poslali svoje systémy Nemci či Holanďania. Ministerstvo obrany nám ale potvrdilo, že Patrioty už u nás nie sú. No slovenské nebo je vraj naďalej chránené. "Sú u nás rozmiestnené protivzdušné systémy KUB, slovenské IGLA, potom v Kuchyni máme taliansky systém protivzdušnej ochrany," uviedol súčasný minister obrany Martin Sklenár. Minister obrany zároveň potvrdil, že prioritou rezortu bude obstaranie vlastného systému pre Slovensko"Sú tam peniaze v rozpočte na obranu, nebude to na úkor zdravotníctva ani iných oblastí," dodal.

Súvisiace články