Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Seriál Iveta pobúril poslanca. Na parlamentnej pôde sa preto obrátil na ministerku kultúry
Zdielať na

Seriál Iveta pobúril poslanca. Na parlamentnej pôde sa preto obrátil na ministerku kultúry

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Sympatická Iveta to z trebišovskej krčmy dotiahla až do parlamentu. To, ako scenáristi vykreslili mesto Trebišov, akosi pobúrilo jedného z poslancov. S osobnými výhradami sa preto priamo na parlamentnej pôde obrátil na ministerku kultúry. Odpoveď ho však príliš nepotešila.

​Odkedy Iveta vstúpila na scénu, láme rekordy sledovanosti, a preto asi neprekvapí, že seriál si divákov našiel aj na tých najvyšších miestach – konkrétne aj na hradnom vrchu. Čo zákonodarca, to iný názor a platí to rovnako tak pri otázke daní, ako pri popkultúre. Martin Čepček videl z Ivety jedinú časť, no pobúrila ho natoľko, že sa rozhodol svoje výhrady formulovať priamo v pléne. Ako sa ukázalo, konzervatívne zmýšľajúcemu poslancovi, ktorého pre porušenie pravidiel vyhodili z klubu OĽaNO a preslávil sa najmä opakovanou snahou o sprísnenie interrupcií, prekáža, ako je v seriáli vyobrazený Trebišov.

"Zdá sa mi dehonestujúce, že okresné mesto Trebišov je v seriáli vykreslené ako mesto fanatikov a prostitútok," vyjadril sa nezaradený poslanec NR SR Martin Čepček. Príležitosť prezentovať verejnosti svoju seriálovú recenziu vycítil poslanec počas hodiny otázok, pričom svoje výhrady adresoval ministerke kultúry. Nielen kolegov týmto nevšedným politickým manévrom poriadne prekvapil. Treba povedať, že poslanec nie je pri kritike osamotený. Na riaditeľa televízie aj ministerku sa už v otvorenom liste obrátil aj primátor Trebišova.

"Keď chcel autor spraviť nejaký seriál, mal ho nazvať nejakým nekonfliktným názvom, napríklad Horná Dolná," pokračoval Čepček. "Ja mám rád, keď to má reálnu podstatu a autenticitu. Samozrejme, viem, že v Trebišove žije veľa slušných ľudí a je tam veľa krásnych miest. Niekde sa to však odohrávať musí," uviedol scenárista a autor námetu Petr Kolečko. Ako to už v seriáloch i politike chodí, po zápletke prichádza zákonite rozuzlenie. Natália Milanová síce osobne neprišla, no odpoveď poslala po kolegovi.

"Nezaujíma ministerstvo kultúry žiadne stanovisko. Seriál je umelecké dielo a vysielanie súkromnej televízie" vyhlásil poverený minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak. "Občania si zaslúžia odpoveď. Rozumiem princípu autorskej slobody, ale čakal som, že pani ministerka k tomu povie aspoň dve vety, či má alebo nemá výhrady," doplnil Čepček.

Každý dobrý príbeh ponúka aj záverečné ponaučenie a platí to aj pre tie, ktoré píše slovenský parlament. Ak už chcú filmoví kritici z poslaneckých lavíc niekomu adresovať výhrady, pochodiť môžu jedine u samotného autora. A ten im v tomto prípade radí nevynášať súdy predčasne. "Je treba hlavne dopozerať ten seriál do konca, pretože v druhej polke to bude vyslovene oslava Trebišova a navyše je to pre nich veľká reklama," uzavrel Petr Kolečko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy