Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Raketový rast cien energií trápi domácnosti aj firmy. Premiér avizoval stretnutie so Sulíkom
Zdielať na

Raketový rast cien energií trápi domácnosti aj firmy. Premiér avizoval stretnutie so Sulíkom

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Napriek tomu, že do vypršania ultimáta od Richarda Sulíka zostáva už len deväť dní, na prvý pohľad ministerstvá fungujú, ako by sa nič nedialo. Premiér Heger pre raketový rast cien energií avizoval stretnutie so Sulíkom. Riešenia má vláda prijať v stredu, 24. augusta. Medzičasom sa už ministri či štátni tajomníci SaS, chystajú na odchod. Okrem koalície by mohla odchod štyroch ministrov zvrátiť prezidentka, ak by ich demisiu neprijala.

"Nie je žiadne náhodou, poviem za seba, sú to nejaké formálne návrhy, ktoré by nikdy neboli potrebné, pokiaľ by sa pán Matovič správal ako zodpovedný politik, nemusíme meniť pravidlá," vyjadril sa minister školstva Branislav Gröhling. Takto nemenné zostáva stanovisko podpredsedu SaS, aj po optimistických prianiach premiéra Eduarda Hegera, ktorý aj naďalej opakuje, že SaS by sa mala správať zodpovedne a odchod nie je žiadnou obeťou. "Vkladám všetko svoje úsilie a budem bojovať do poslednej sekundy, aby sme zachovali štvorkoalíciu, pretože môj odkaz strane SaS je jednoznačný. Odchod z rezortu a koalície nie je obeta, obeta je ostať v koalícii," vyjadril sa premiér Heger. "Rokovanie na úrovni lídrov je naplánované na piatok, 26. augusta, ale nie je ešte známy čas," dodal Gröhling.

Ak sa do týždňa nič nezmení, posledné dejstvo tejto telenovely by sa malo odohrať v prezidentskom paláci, teda ak prezidentka prijme demisiu ministrov za SaS. "Moja úloha v tomto je strážiť ústavné hranice a v tomto som plne pripravená a súčinná urobiť príslušné kroky. Všetci vieme, že ak sa naplnia slová o demisii, tam je úloha  prezidenta jasne daná, keďže vymenúva členov vlády," vyjadrila sa prezidentka Zuzana Čaputová.


Karty by prezidentka mohla zamiešať, ak by sa rozhodla demisiu neprijať

"K 31. augustu podáme demisie predpokladám, že vysloví svoj názor, prípadne teda svoje kroky," skonštatoval Branislav Gröhling. "Ja by som tento scenár vôbec teraz nerozvíjal," vyjadril sa Heger.

Precedens v politike sme tu už mali, keď minister Lajčák podal demisiu, ktorú nakoniec stiahol, alebo inak povedané, prezident Kiska ju neprijal. A tak minister Lajčák nakoniec úradoval ďalej, i keď aj tu boli rôzne názory, či je takýto postup správny. "Ja nevidím problém, aby sa tá demisia vzala späť, za podmienky, že prezident o nej ešte nerozhodol. V momente, keby o nej rozhodol sa už nemôžeme baviť o späťvzatí," vyjadril sa vtedajší poradca prezidenta, Marián Giba. Takýto krok je ale zrejme od prezidentky málo pravdepodobný, situáciu v koalícií by to totiž nevyriešilo. "A hlavne je treba, aby predstavitelia našli také riešenie, ktoré bude znamenať, že patová situácia už nebude pokračovať. Ideme do ťažkých časov a potrebujeme stabilnú a funkčnú vládu," dodala prezidentka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy