Oblačno
24°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Kolíková bude za reformu bojovať, Sulík si za svojimi výrokmi naďalej stojí
Zdielať na

Kolíková bude za reformu bojovať, Sulík si za svojimi výrokmi naďalej stojí

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Emócie v súvislosti so súdnou mapou ešte úplne nevychladli. Poslanec Gyimesi ministerke Kolíkovej vyčíta arogantnosť, ona je však odhodlaná bojovať za reformu ďalej. Richard Sulík zase urovnával svoje slová u Borisa Kollára. To, že by sa koalícia otriasala v základoch vládni politici striktne odmietajú.

Poslanec Gyimesi o Kolíkovej: Mimoriadne arogantný prístup

"Ja som vytrvalý bežec, čiže ja bežím ďalej. Musíme sa rozprávať v rámci koalície, čo chceme alebo nechceme. Ja urobím všetko preto," vyjadril sa ministerka spravodlivosti Mária Kolíková, ktorá s reformami súdnictva prišla do parlamentu. Táto snaha ale zrejme taká jednoduchá nebude. Zásadné výhrady voči ministerke má totiž aj poslanec za OĽaNO, Gyorgy Gyimesi, ktorý tvrdí, že ich výhrady poznala dlhodobo: "a dokonca sme jej to hovorili aj deň predtým a v deň hlasovania prišla 4 minúty pred hlasovaním nám oznámiť, že neustúpi z ničoho. Hodnotím to ako mimoriadne arogantný prístup."

Predseda strany Hlas-SD, Peter Pellegrini hovorí o odchode ministerky. "Pani ministerka by sa nemala zubami nechtami držať na stoličke ministerky, ale po takomto debakli by mala so cťou opustiť túto stoličku," povedal Pellegrini. Voči súdnej mape má svoje výhrady aj hnutie Sme rodina a strana Za ľudí. Podľa poslanca Gyimesiho je reforma postavená na pilieroch, ktoré absolútne neobstoja a je to len výmysel ministerky Kolíkovej. "Neexistuje žiaden dôvod na to, aby Krajský súd v Košiciach alebo v Bratislave sa presúval do Trnavy, alebo do Prešova. Pretože tam je zabezpečená špecializácia sudcov," povedal poslanec Gyimesi. Ako problém vidia aj cestovanie sudcov za prácou do iného mesta.

"Už priestor na ďalšiu odbornú debatu ani nevidím. Ale tú sa treba dohodnúť politicky s koaličnými partnermi, čo je spôsobilé, aby prešlo. Ale mala by to byť stále reforma," reagovala ministerka Kolíková. Ku hlasovaniu sa vyjadrila aj predsedníčka strany Za ľudí ministerka Veronika Remišová: "považujeme za absurdné obvinenia, že strana Za ľudí reformu nechce alebo dokonca spochybňovanie nášho antikorupčného nastavenia."

Kollár vs. Sulík

No resty sa má aj minister hospodárstva Richard Sulík po svojich štvrtkových výrokoch na adresu Sme rodina. Po hlasovaní v parlamente Richard Sulík hovoril o zbytočnosti strany. "Na čo je strana Sme rodina v koalícii? Lebo je tu prakticky úplne zbytočná. Asi jak nejaký nádor na krku," povedal na tlačovej konferencii vo štvrtok, 17. februára. Predseda parlamentu Boris Kollár sa k tomu vyjadriť nechcel, podľa jeho slov sa nezníži na úroveň a slovník pána Sulíka. 

V tomto smere sa už ale ľady pohli. "Ja som s Borisom Kollárom komunikoval. Sme si písali správy včera a obidvaja sme dospeli k záveru, že musíme si sadnúť a nájsť nejaké kultivované riešenie," informoval Sulík v nedeľu, tri dni po tlačovej konferencii. Riešiť to chcú už zajtra večer na koaličnej rade. Minister hospodárstva Richard Sulík je ale presvedčený, že aj v tomto prípade to koalícia zvládne. Za svojimi poslednými výrokmi si však stojí. "Stojím, ale nemám dôvod to teraz dokola opakovať, lebo aj ja mám záujem o konštruktívne funkčné riešenie," povedal minister hospodárstva Richard Sulík pred stretnutím s Borisom Kollárom. 

Veronika Remišová je pripravená rokovať. "Reakcia SaS po hlasovaní v parlamente bola nezrelá a neracionálna. Našťastie dnes si aj oni priznávajú svoju časť viny. A teraz je čas si sadnúť za stôl a zákon dotiahnuť." Odkaz ministerke spravodlivosti od poslanca z OĽaNO je jasný, reformu by mala prerobiť. "Bol by som rád, ak by pani ministerka bola menej arogantná a viac prístupná kompromisom." Ministerka Kolíková je pripravená na diskusiu. "Priestor pre pozmeňujúci návrh v rámci druhého čítania tu je. Do apríla ešte je čas," vyjadrila sa Mária Kolíková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy