Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nákup testov testuje koalíciu, ministerstvo hospodárstva ich nakúpi napriamo
Zdielať na

Nákup testov testuje koalíciu, ministerstvo hospodárstva ich nakúpi napriamo

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Veľa Slovákov trávilo predvianočný deň v dlhých radoch na antigénový test, aby počas sviatkov neohrozili svojich blízkych. Už o niekoľko dní by nimi mali plošne testovať aj v najväčších fabrikách. Testy malo obstarať ministerstvo hospodárstva. To však súťaž na dodávku miliónov testov zrušilo. Richard Sulík však upokojuje, že testy budú a na stole už má zmluvu na štyri milióny kusov.

Kauza obstarania testov začala vlastne rozkolom názorov v koalícii na zmysel celoplošného testovania. Na vláde sa rozhodlo, že nákup ďalších miliónov potrebných testov ostane na pleciach najväčšieho kritika - ministra hospodárstva Richarda Sulíka. A kolotoč verejných odkazov sa mohol začať. "Ja som síce dostal úlohu obstarať testy už 19. novembra, ale trvalo nekonečných sedemnásť dní a päť pokusov o riadne zadanie," vysvetľoval ešte 10. decembra Sulík. 

"Mesiac mal zadanie kúpiť testy. On nich nie je schopný kúpiť, hoci ich Slovensko životne potrebuje. Mrzí ma, že máme za idiota ministra hospodárstva. Samozrejme, že to je na jeho demisiu. Bol by som rád, aby ju podal ešte do Vianoc," reagoval 17.12. na Sulíka v Rádiu Expres premiér Igor Matovič. 

Ako si možno staršia generácia pamätá, kedysi bola lístkom na cestu na slobodu cestovná doložka, teraz je to vo forme testu, avšak tých antigénových na Slovensku ubúda a momentálne nie je zrejmé, kedy do krajiny pribudnú ďalšie.

Podmienky nesplnil nikto 

Do súťaže na nákup testov sa prihlásili desiatky firiem, podmienky nesplnil nikto. Sulíkovci a obyčajní ľudia sa teraz hádajú, kto mohol za zložité podmienky súťaže, najmä za príliš vysokú senzitivitu antigénového testu. "V konečnom dôsledku sa zmenilo pôvodné zadanie až na základe uznesenia vlády, ktoré bolo prijaté na základe požiadavky ministerstva hospodárstva," informovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. 

"To zadanie bolo nereálne, tá požadovaná citlivosť bola príliš vysoká. Ja len dúfam, že takéto niečo nevzniklo ako nejaká odplata," poznamenal poslanec NR SR Peter Kremský (OĽaNO). 

K obstarávaniu testov boli prizvané na kontrolu aj mimovládky, podľa Nadácie Zastavme korupciu vinu za zbabraný tender nesú obe strany. "Je naozaj zarážajúce, že po mesiaci komunikácie ministerstva zdravotníctva s ministerstvom hospodárstva neboli schopní pripraviť takú špecifikáciu, ktorá by bola naozaj odborne relevantná a tie testy by ju mohli splniť," zhodnotil Martin Suchý z Nadácie Zastavme korupciu. 

"Ministerstvo hospodárstva zrušilo verejné obstarávanie na antigénové testy, keďže zadanie od ministerstva zdravotníctva sa ukázalo nevykonateľné. Žiaden z prihlásených testov zadanie nespĺňa," uviedla hovorkyňa ministerstva Katarína Matejková. 

V spore sa opozičný Hlas pridal na stranu Sulíka."Celý svet nakupuje antigénové testy, ale my na Slovensku nie sme schopní povedať špecifikáciu týchto testov, resp. minister zdravotníctva ju urobí tak, že sa reálne podľa tejto špecifikácie tie testy nakúpiť nedajú," zhodnotil situáciu opoziční poslanec Richard Raši. 

"Keďže si uvedomujeme, že Slovensko testy potrebuje, pristúpili sme k priamemu rokovaciemu konaniu, aby sme testy mali k sľúbenému termínu," ubezpečila Katarína Matejková. 

Ministerstvo hospodárstva nakúpi testy napriamo 

Rezort teda testy nakúpi mimo súťaž napriamo. Podľa nadácie zastavme korupciu však mal celý súťažný cirkus aspoň jedno pozitívum. "Keby priamo oslovilo iba jednu firmu, tak je možné, že by to dopadlo tak, že by buď cena bola vyššia, alebo by boli testy nekvalitnejšie," upozorňuje Nadácia Zastavme korupciu. 

"Do 7. januára budú dodané štyri milióny testov v požadovanej kvalite s cenou pod tri eurá. Pri vzájomnom doladení zmluvných podmienok bude zmluva uverejnená v pondelok 28. 12.," priblížila hovorkyňa ministerstva hospodárstva. 

Bez ohľadu na to, ako tento vnútrokoaličný antigénový spor dopadne, znamená minimálne to, že už tento víkend bude musieť mimoriadne zasadnúť Ústredný krízový štáb, aby riešil čo ďalej s momentálne neuskutočniteľjným testovaním vo veľkých podnikoch.

Videli ste už poslednú časť relácie Na hrane? Pozrieť si ju môžete aj tu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy