Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Minister Krajniak oslovil na druhý deň diváčku relácie Na hrane. Toto odporúča živnostníkom
Zdielať na

Minister Krajniak oslovil na druhý deň diváčku relácie Na hrane. Toto odporúča živnostníkom

Milan Krajniak dostal od diváčky otázku ohľadom pomoci živnostníkom:

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Na hrane sa ocitol tentokrát minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina). Na jeho adresu smerovala otázka diváčky TV JOJ, ktorá sa, ako aj mnohí ďalší živnostníci, dostala vplyvom opatrení vlády do neľahkej situácie. Minister odpovedal diváčke priamo prostredníctvom nášho profilu na sociálnej sieti.

V čase koronakrízy sa viacero živnostníkov ocitlo na prahu existenčných problémov a práve dôsledkom opatrení vlády boli nútení svoje podnikanie prerušiť. Pomoc síce prichádzala zo strany štátu vo viacerých podobách, no mnohí, žiaľ, cez sito prechádzali a žiadna pomoc sa im nedostávala. A tam smerovala aj otázka diváčky relácie Na hrane. Je predstaviteľkou skupiny ľudí, ktorá ostala zo strany štátu diskriminovaná. 

​​​"Kvôli korone som musela v júli pozastaviť živnosť, teraz som na úrade práce a nemám nárok na príspevok v hmotnej núdzi, ani na príspevok v nezamestnanosti. Nemám žiadny príjem ani podporu. O aký typ covid-príspevku mám žiadať, ak taký vôbec je, a dokedy ho bude možné čerpať? Ekonomický dopad korony bude mať na mňa vplyv ešte asi dva roky. Myslím, že podobnú situáciu zažilo množstvo ľudí," položila otázku pani Mária. 

​Krajniak ešte počas relácie vo štvrtok pripomenul, že ľudia, ktorí sa počas pandémie ocitli v hmotnej núdzi, sa majú obrátiť na ministerstvo práce, ktoré im poskytne tzv. SOS pomoc prostredníctvom formuláru. "Presne pre týchto ľudí počas celej pandémie bol zmenený zákon a bola zavedená SOS dávka, to bolo presne pre ľudí, ktorí nespadali do žiadnej kategórie pomoci," odpovedal Krajniak. Na stránke ministerstva je ale uvedené, že dňom 8. augusta 2020 sa zastavuje prijímanie nových žiadostí o SOS dotáciu. 

​Keďže sa ale pod príspevkom na profile relácie Na hrane strhla rozsiahla diskusia, zapojil sa do nej na druhý deň po relácii aj Milan Krajniak osobne. "SOS dotácia bola obmedzená, ale humanitárna pomoc pokračuje ďalej. Humanitárna pomoc sa delí na tri časti: SOS dotácie (tie sú pozastavené), humanitárna pomoc pre právnické osoby - takto pomáhame napríklad mimovládnym organizáciám, ako aj humanitárna pomoc pre fyzické osoby, ktorou môžeme pomôcť Vám - je tam maximálna výška pre človeka bez príjmu až do výšky 850 eur. Preto som Vám odporúčal napísať na minister@praca.gov.sk. Pomôžeme Vám, ako sa dá vyplniť žiadosť, ak od júla nemáme žiaden príjem," reagoval Milan Krajniak. 

Diváčka nám prezradila, že ju minister dokonca kontaktoval aj telefonicky. 

Odporúčanie Milana Krajniaka môže byť odpoveďou pre všetkých tých ľudí, ktorí nespadajú do žiadnej kategórie pomoci zo strany štátu. Pokrýva ich inštitút humanitárnej pomoci, o ktorý je potrebné žiadať prostredníctvom emailu.

​Celú reláciu si môžete pozrieť tu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy