Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Prezidentka Zuzana Čaputová udelila milosť žene, ktorá zavraždila svojho muža
Zdielať na

Prezidentka Zuzana Čaputová udelila milosť žene, ktorá zavraždila svojho muža

Archívne video
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Prezidentka SR Zuzana Čaputová udelila podmienečnú milosť 48-ročnej Stanislave Ž. Ide o obeť domáceho násilia, ktorá bola právoplatne odsúdená za spáchanie trestného činu vraždy na trest odňatia slobody vo výmere deväť rokov. Informoval o tom hovorca prezidentky SR Martin Strižinec.

Spočiatku to malo vyzerať ako nehoda na záhrade. Keď do Dudiniec v okrese Krupina prišli záchranári, žena im tvrdila, že jej druh sa napichol na konár. "Krik bol hore, no a potom zrazu bolo ticho," povedal brat obete.

Obvinenie z vraždy prišlo až po súdnej pitve, Stanislava zaútočila na svojho partnera nožom so 17-cm čepeľou.

Bodnutie do hrudníka malo fatálne následky - zasiahla mu srdce, a preto ani privolaní záchranári mužovi nedokázali pomôcť. Na súde v Banskej Bystrici svoj čin ešte v roku 2018 oľutovala.
Počas pojednávaní vysvitlo, že s partnerom žila 12 rokov, často sa však hádali. 53 ročný Július býval pod vplyvom alkoholu agresívny. Fyzicky i psychicky týral desať rokov nielen ju, ale aj jej maloletého syna.

"Bol agresívny, jeho sa aj v robote báli," dodal brat obete.


Žena jeho správanie už ďalej nevládala znášať, a tak sa rozhodla muža bodnúť, keď sedel na posteli. Znalecký posudok preukázal, že v čase spáchania skutku došlo u odsúdenej k nahromadeniu úzkosti a o skratové konanie pod vplyvom dlhodobého stresu, ktoré vyústilo do nezvládnutého afektu a následného impulzívneho správania voči tyranovi. "Vzhľadom k tomu, že nemala kam odísť aj s maloletým synom, tak jednoducho trpela tento život," uviedol obhájca Rastislav Urbáni.

Prezidentka odpustila žene z 9-ročného trestu odňatia slobody polovicu, teda 4,5 roka pod podmienkou, že po prepustení na slobodu nespácha žiadny trestný čin. Pri posudzovaní žiadosti o milosť Čaputová zohľadnila okrem právnych aspektov najmä mimoriadne okolnosti prípadu a tiež skutočnosť, že odsúdená a jej deti boli dlhodobo obeťami stupňujúceho sa domáceho násilia.

Stanislava Ž. je viac ako dva roky vo výkone trestu odňatia slobody a nie je v súčasnosti trestne stíhaná. Je matkou dospelej dcéry a 15-ročného syna, ktorý je zverený do osobnej starostlivosti matky odsúdenej. Hodnotenia z ústavu na výkon trestu odňatia slobody, obce i predchádzajúcich zamestnávateľov k odsúdenej sú veľmi priaznivé.

Pri udeľovaní milosti prezidentka postupovala podľa Ústavy Slovenskej republiky a Trestného poriadku.

Prezidentka tento týždeň privítala svojho slovinského náprotivka. Pozrite si reportáž:

Najčítanejšie správy