Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Parlament je kompletný. Líderka OĽaNO Mária Šofranko zložila poslanecký sľub
Zdielať na

Parlament je kompletný. Líderka OĽaNO Mária Šofranko zložila poslanecký sľub

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Po krátkej pauze sa v Národnej rade SR opäť stretli poslanci. No až dnešným utorkom sa poslanecké plénum stalo kompletným. Dva mesiace po svojich kolegoch na úvod rokovania zložila svoj poslanecký sľub líderka kandidátky OĽaNO - Mária Šofranko. Poslanci rokovali aj o viacerých návrhoch vlády.

Volebná líderka kandidátky hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Mária Šofranko zložila poslanecký sľub. Šofranko získala v parlamentných voľbách z 29. februára 95 683 hlasov voličov. Doteraz sa však svojho mandátu nemohla ujať v dôsledku dlhodobých zdravotných problémov. Poslanci parlamentu v utorok rokovali aj o skrátenom legislatívnom konaní v prípade noveli zákona o štátnej službe profesionálnych vojakov, ktorej cieľom je zefektívniť výberové konanie na obsadenie funkcie profesionálneho vojaka.

Novela zákona z dielne Ministerstva obrany SR zároveň upravuje podmienky, za akých je možné prepustiť profesionálneho vojaka zo služby. „Zámerom novely je umožniť prepustenie profesionálneho vojaka aj v čase vyhlásenia mimoriadnej situácie, núdzového stavu alebo výnimočného stavu v súvislosti s ochorením Covid-19 z dôvodu nepodrobenia sa vyšetreniu na zistenie prítomnosti alkoholu alebo metabolitov omamných alebo psychotropných látok v organizme; z dôvodu dosiahnutia vekovej hranice, splnenia podmienok nároku na výsluhový dôchodok či z dôvodu uloženia disciplinárneho opatrenia zníženia služobného platu," píše predkladateľ.

Novela má zároveň za cieľ upraviť poskytovanie služobného voľna profesionálnemu vojakovi z dôvodu nariadenej karantény a upraviť možnosť profesionálnemu vojakovi vykonávať služobné povinnosti v inom mieste, ako je jeho miesto výkonu štátnej služby. Rezort obrany navrhuje účinnosť zákona dňom jeho vyhlásenia v Zbierke zákonov SR.

Zriadenie epidemiologických ambulancií 

Debata prebehla aj ku zriadeniu epidemiologických ambulancií. Smer-SD už pred rokovaním na pôde výboru naznačil, že s týmto zákonom má problém. "Podľa odborníkov z praxe tento zákon je účelovo predkladaný, neodborne pripravovaný a nediskutovaný s odborníkmi," konštatoval podpredseda Smeru-SD a člen zdravotníckeho výboru Richard Raši. Zákon by mal byť podľa neho stiahnutý a nanovo vypracovaný. V súčasnosti je podľa Rašiho epidemiologická situácia tak dobrá, že nevidí žiadny racionálny dôvod na to, aby sa zákon prerokoval v skrátenom legislatívnom konaní. Ako dodal, zákon bol predložený do parlamentu pred dvomi týždňami a nebol zaradený na program schôdze. "Za dva týždne sa vôbec nič nestalo," uzavrel.

V rámci siedmej schôdze vystúpila v pléne aj verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová, komisárka pre deti Viera Tomanová či predsedníčka Rady vlády pre vysielanie a retransmisiu Marta Danielová, ktoré prednesú správy o činnosti úradov za rok 2019.

Návrh zákona upravujúci zmluvné podmienky realizácie verejných kultúrnych podujatí je v druhom čítaní

Do druhého čítania poslanci posunuli návrh zákona z dielne Ministerstva kultúry SR, ktorý dočasne upravuje zmluvné podmienky realizácie verejných kultúrnych podujatí. Rozhodlo o tom 104 zo 122 prítomných členov zákonodarného orgánu. Cieľom návrhu zákona je upraviť zmluvné podmienky konania podujatí predovšetkým tak, aby nemožnosť konania podujatia nespôsobila neprimeranú negatívnu ekonomickú záťaž pre jeho usporiadateľa. Novela má zároveň za cieľ ponúknuť vhodné, respektíve náhradné alternatívy pre tých, ktorí sa mali na podujatí zúčastniť. Návrh zákona umožňuje aj širší prístup k podpore pre umelcov.

Rovnako je v druhom čítaní novela zákona o štátnej službe profesionálnych vojakov, ktorej cieľom je zefektívniť výberové konanie na obsadenie funkcie profesionálneho vojaka. 

Zmeny na jednoduchšie využívanie eurofondov prerokujú poslanci v druhom čítaní

Poslanci prerokujú zmeny na jednoduchšie využívanie eurofondov v druhom čítaní. Národná rada SR o tom rozhodla v utorok pri hlasovaní o vládnom návrhu novely zákona o príspevku poskytovanom z európskych štrukturálnych a investičných fondov a zákona o pomoci a podpore z fondov Európskeho spoločenstva. Dôvodom skráteného konania o tomto bode sú aj opatrenia na zmiernenie vplyvov pandémie koronavírusu v tejto oblasti. Realizácia projektov financovaných z Európskeho sociálneho fondu cez tzv. kurzarbeit by mala byť jednoduchšia, s užívateľmi už nebudú uzatvárať osobitné zmluvy, budú to riešiť plošne. Zároveň bude možné meniť výzvy a zmluvy s prijímateľmi finančných prostriedkov Európskej únie.

Remišovej úrad by sa mal transformovať na ministerstvo 

Parlament bude v druhom čítaní rokovať aj o transformácii Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII) na Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI). Poslanci totiž posunuli vládny návrh novely zákona o organizácii činnosti vlády a organizácii ústrednej štátnej správy do ďalšieho legislatívneho procesu. Novovzniknuté ministerstvo prevezme pôsobnosť úradu vicepremiéra a tiež Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR v oblasti regionálneho rozvoja. "Cieľom týchto zmien je centralizácia a koncentrácia agendy regionálneho rozvoja a eurofondov na jedno ministerstvo s cieľom zlepšenia koordinácie regionálneho rozvoja, optimalizácie implementačnej štruktúry riadenia eurofondov, posilnenia princípov transparentnosti, efektívnosti, hospodárnosti, účelnosti a výsledkovej orientácie, na ktoré kladie dôraz aj Európska komisia," vyplýva z materiálu k novele kompetenčného zákona. Ďalším cieľom je v súlade s programom vlády legislatívny proces na vládnej úrovni a tvorba strategickej vízie.

Poslanci budú v rokovaní pokračovať v stredu od 10:30.

Videli ste už poslednú časť relácie Na hrane? Pozrieť si ju môžete aj tu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy