Skoro jasno
21°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Progresívne Slovensko podáva ústavnú sťažnosť
Zdielať na

Progresívne Slovensko podáva ústavnú sťažnosť

Lídri Michal Truban a Miroslav Beblavý po voľbách vyvodili dôsledky.

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Strane PS Spolu chýbalo v parlamentných voľbách 926 hlasov, aby dosiahli ako koalícia 7 percent a mohli sa podieľať na zostavení vlády. Pár dní po voľbách si ľudia kontrolovali preferenčné hlasy a v niektorých prípadoch, najmä v mestách a obciach, kde žije menej ľudí, našli chyby. Taktiež sa začali ozývať ľudia zo zahraničia, že majú pochybností o správnosti postupov pri zberaní a sčítavaní hlasov. V stredu preto strana vyhlásila, že podá ústavnú sťažnosť.

"Voľby do Národnej rady SR priniesli výsledok, ktorý v koalícii Progresívne Slovensko-SPOLU plne rešpektujeme. Zámerom našej iniciatívy nie je spochybňovať legitimitu volebného procesu, podkopávať dôveru v demokratický volebný proces, ani vyvolať nové voľby," píše sa na začiatku stanoviska strany PS-Spolu.

"Odo dňa ohlásenia oficiálneho výsledku volieb nám však každý deň pribúdajú podnety od voličov a voličiek, ktorí nám oznamujú nezrovnalosti pri výkone ich volebného práva a evidujú svoj hlas ako nesprávne započítaný. Oznamujú nám pochybností o správnosti postupov pri zberaní a sčítavaní hlasov, najmä tých, ktoré boli doručované poštou zo zahraničia. Rovnako tak sa ozývajú hlasy namietajúce správnosť započítania preferenčných hlasov v ich okrsku, keďže Štatistický úrad uvádza nižšie číslo, ako je počet voličov deklarujúcich voľbu daného kandidátka či kandidátky," píše sa ďalej na stránke.

"Aby sme vedeli zodpovedne vyhodnotiť rozsah uvedených pochybení potrebujeme koncentrovať a štrukturovať informácie o nich na jedno miesto (vylúčenie duplicít atď.). Na základe informácií, ktoré získame od Vás, vyhodnotíme zodpovedne ďalší postup. Nie kvôli nášmu výsledku, ale kvôli voličkám a voličom, ktorí nemohli voliť, alebo ich hlas potenciálne nebol započítaný."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy