Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Kauza omilostenia prezidenta Kisku pokračuje, vyjadrujú sa všetci kandidáti
Zdielať na

Kauza omilostenia prezidenta Kisku pokračuje, vyjadrujú sa všetci kandidáti

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Zdá sa, že ústrednou témou prezidentskej predvolebnej kampane sa v týchto dňoch stalo prípadné udelenie milosti Andrejovi Kiskovi. Začalo sa to vyjadreniami Zuzany Čaputovej v HN Clube hospodárskych novín, ktoré ostro skritizoval jej najväčší súper v prieskumoch Maroš Šefčovič. Jej slová vo verejnej diskusii si totiž vysvetlil tak, že za istých okolností je pripravená Andrejovi Kiskovi ako budúca prezidentka udeliť milosť.

"Pýtam sa, čo sa deje?! Je to dohoda za to, že ju podporil v kampani?" pýtal sa na tlačovej besede Šefčovič. Zároveň vyjadril obavu, či práve tento krok nevedie k tomu, že má Slovensko čeliť neférovej prezidentskej kampani. Zuzanu Čaputovú sme oslovili. Jednoznačne poprela, že by so súčasným prezidentom mala nejaké dohody o podpore za milosť.

"Neudelila by som preto, že je to politik. Rozhodla by som spravodlivo tak, ako pri každom, či by to bol pán Fico, pán Kiska alebo ktorýkoľvek občan," vysvetlila Čaputová. A keďže sa táto otázka na verejnosti rieši už niekoľko dní, položili sme ju všetkým kandidátom na prezidenta.

Väčšina oslovených považuje túto otázku za predčasnú. Napriek tomu viacerí tvrdia, že by k Andrejovi Kiskovi pristupovali tak, ako ku každému inému občanovi Slovenska.

"Neviem, prečo by som mal udeľovať milosť, keď ešte nie je ani obvinený. Zdá sa mi to úplne predčasné, nevyužil by som inštitút milosti na pomoc bývalým politikom akýmkoľvek. Tento inštitút by som využil iba ak by išlo o nejakú humanitárnu vec," vysvetlil prezidentský kandidát Milan Krajniak. 

"Prezident, taký adept alebo kandidát, ktorý dopredu hovorí, ako rozhodne v danej veci, nemá mandát potom ani na to, aby robil starostu v najmenšej obci na Slovensku, lebo nie je možné rozhodovať dopredu bez toho, aby ste mali spis na stole alebo návrh. V každej takejto veci rozhodnem spravodlivo. To vás môžem uistiť," uviedol zase Štefan Harabin. 

"Ak by som bol prezident, tak voči Andrejovi Kiskovi budem rozhodovať tak, ako voči každému inému občanovi, to znamená, naštudujem si materiál a rozhodnem sa," hovorí František Mikloško. 

"V jeho prípade by som nechal dobehnúť celé konanie dokonca, budem na súde, a ak bude odsúdený, podá žiadosť a rozhodneme. Ako? No podľa toho, či to bude politicky smerované alebo nie," povedal zase Martin Daňo. "Keby ma požiadal o milosť, budem sa ňou veľmi hlboko zaoberať, preto lebo spravodlivé vyriešenie tohto prípadu môže nastaviť novú éru na Slovensku," vyjadrila sa Bohumila Tauchmannová

Väčšina opýtaných kandidátov sa teda zdráhala jednoznačne k tejto otázke postaviť. Až na pár výnimiek. Maroš Šefčovič razí filozofiu padni komu padni, a tak vyhlásil, že žiadnemu politikovi by milosť neudelil. A nie je sám. "V tejto chvíli nevidím najmenší dôvod, prečo by som mal odsúdenému Kiskovi za daňové a iné zločiny udeliť milosť a som presvedčený o tom, že takéto dôvody neuvidím ani v čase, keď budem v poste prezidenta SR," uviedol Róbert Švec. 

"Prezident má byť príkladom, a to aj v uplatňovaní zákona. Preto, ak by bol súčasný prezident Andrej Kiska za svoje činy právoplatne odsúdený, určite by som mu ako prezident SR milosť neudelil," myslí si Marian Kotleba. "Milosť by som udelil len vo výnimočných prípadoch, výlučne sa týkajúcich zdravotného stavu, alebo rodinných záležitostí a každý z týchto prípadov by som posudzoval individuálne. Neprichádza do úvahy, aby som omilostil niekoho, kto sa dopustí daňového trestného činu," vysvetlil Eduard Chmelár. 

"Každý, kto sa uchádza o hlavu štátu, chce byť prezidentom, musí sa vyjadrovať pred občanmi našej krajiny jasne a stručne. Preto k tejto otázke sa vyjadrujem jasne. Dodržiaval by som zákon, rešpektoval rozhodnutia súdov a v tomto prípade by som určite neudelil milosť,vyjadril sa Juraj Zábojoník. 

"Nepovažujem za vhodné, aby prezident udeľoval milosti bývalým alebo aktívnym politikom," uviedol Béla Bugár. V stredu popoludní sa do tejto diskusie verejne zapojil aj úradujúci prezident Andrej Kiska. Na sociálnej sieti zverejnil video, v ktorom kritizuje Maroša Šefčoviča, a zároveň sa snaží ukončiť debaty o jeho prípadnej milosti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy