Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Prezidentské voľby: životopis Ivana Zuzulu
Zdielať na

Prezidentské voľby: životopis Ivana Zuzulu

Google News Button Sledovať správy

Ivan Zuzula sa narodil 21. októbra 1954. Zaoberá sa problematikou životného prostredia, v minulosti ako výskumný pracovník, poradca, manažér, podnikateľ, dnes ako vysokoškolský učiteľ.

Už na gymnáziu ho najviac zaujímali prírodné vedy, rozhodol sa preto pre štúdium fyziky na Prírodovedeckej fakulte UK. Po ukončení univerzity nastúpil na Slovenský hydrometeorologický ústav a zostal mu verný 22 rokov. Začínal ako výskumný pracovník a kariéru v SHMÚ ukončil v pozícii štatutárneho námestníka riaditeľa so zodpovednosťou za úsek ochrany prírodného prostredia. Počas pôsobenia na SHMÚ sa v osemdesiatych rokoch ešte raz vrátil na UK. Na Matematicko-fyzikálnej fakulte absolvoval externé ašpirantské štúdium a získal vedeckú kvalifikáciu kandidáta vied.

V roku 1990 vyhlásila VPN konkurz pre odborníkov do 35 rokov s cieľom obmeniť komunistickú štátnu správu. Po úspešnom konkurze pôsobil ako odborný poradca na úrade vlády. Po voľbách v roku 1992 sa vrátil do SHMÚ. Zaoberal sa problematikou životného prostredia, prioritne budovania, prevádzky a environmentálnej bezpečnosti vodného diela Gabčíkovo.

V roku 2001 sa stal riaditeľom Recyklačného fondu. Bol na čele tímu päť rokov. Environmentálnej problematike sa venoval aj neskôr, ale v súkromnej sfére. Po roku 2006 pôsobil v poradenskej a projekčnej firme zameranej na nakladanie s odpadmi. Svoje odborné vedomosti a skúsenosti niekoľko rokov zúročuje ako vysokoškolský pedagóg na Stredoeurópskej vysokej škole v Skalici a donedávna aj na Prírodovedeckej fakulte UPJŠ v Košiciach. V roku 2017 sa aktívne zapojil do politiky a v súčasnosti je predsedom Slovenskej konzervatívnej strany.

Dlhodobo sa venuje fotografovaniu. Aktívne pôsobil v niekoľkých fotokluboch a dodnes svoje fotografie zverejňuje na výstavách.

Ivan Zuzula je ženatý a má dve dospelé deti. Býva v bratislavskej Petržalke.

Najčítanejšie správy