Jasno
15°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
OĽaNo viní Lubyovú z nevyriešeného škandálu s eurofondami. Slovensko stratilo milióny
Zdielať na

OĽaNo viní Lubyovú z nevyriešeného škandálu s eurofondami. Slovensko stratilo milióny

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Tristo miliónov eur. To je aktuálna suma, ktorú vyrátala strana OĽaNO pri finančných stratách na vedu a výskum pre nepodarené výzvy na eurofondy. Za všetko vraj môže nominantka SNS, ministerka školstva Martina Lubyová. Rezort ale opozícii odkazuje, že problematike nerozumie. Faktom však je, že namiesto masívnych investícií pomocou prostriedkov Európskej únie aj rok a pol od vypuknutia škandálu Slovensko prichádza o nemalé prostriedky.

Opozícia sa v utorok ostro pustila do ministerky školstva Martiny Lubyovej. Viní ju z toho, že sa nedokáže vysporiadať s eurofondovým škandálom z čias jej predchodcu Petra Plavčana. Slovenská vedecká obec tak má prichádzať o desiatky až stovky miliónov eur.  

Slovensko malo čerpať na vedu v dvoch výzvach po 300 miliónov eur. Po škandále s tým, že peniaze mali získať firmy, ktoré o vedu ani nezakopli, jednu výzvu vlani rovno zrušili a podľa Obyčajných ľudí to biedne vyzerá aj s tou druhou. "Bez zveličovania si dovolím tvrdiť, že ide o ďalšie najväčšie fiasko v spravovaní eurofondov v celej histórii Slovenska," vyjadrila sa Veronika Remišová z OĽaNO. Remišová tvrdí, že teraz už aj samo ministerstvo pripúšťa, že ani z druhej výzvy nebude nič.

A aj 37 zo 61 doteraz platných zmlúv nakoniec zaplatíme zo štátneho rozpočtu. To je 166 miliónov eur. A to nie je všetko. Problém je podľa nej aj v tom, že nám europeniaze pretekajú cez prsty aj preto, že na druhej strane nedokážeme čerpať všetky prostriedky, ktoré nám patria. "Slovensko príde až o 100 miliónov eur. A to len preto, že nominanti SNS na ministerstve vyrobili škandál, nevedia eurofondy riadne a efektívne riadiť," pokračovala Remišová. Celkový účet tak má dosiahnuť 300 miliónov.

Ministerstvo školstva ale odkazuje, že u Obyčajných ľudí asi netušia ako čerpanie funguje. Pri spomínaných 166 miliónov eur, rezort prizvukuje, že zmluvy môžu zrušiť len prijímatelia. A navyše, keďže je výzva stále pozastavená, žiadne peniaze doposiaľ nezaplatili. Ministerstvo sa ohradilo aj voči tomu, že sa len v tomto roku nevyčerpalo 100 miliónov. "Rezort školstva v spolupráci s partnermi zazmluvnil vyše 35 % celého operačného programu. O výzvy sa uchádzajú podnikateľské subjekty, univerzity a výskumno-vývojové inštitúcie, ktoré podávajú projekty. Rezort školstva zdôrazňuje, že čerpanie majú v rukách vyššie uvedené subjekty," uviedlo ministerstvo. 

"Je nešťastné, že veľká časť tých peňazí asi naozaj pôjde na ťarchu štátneho rozpočtu. Druhá vec je, že do konca rozpočtového obdobia budeme v mínuse až v stovkách miliónov eur," poznamenal exminister školstva Juraj Draxler. Slovenská národná strana sa ku kritike nevyjadrila. Obyčajní ľudia dodávajú, že si počkajú do Nového roka na konečný účet. Podľa toho sa opozícia aj definitívne rozhodne, či bude iniciovať odvolávanie ministerky v parlamente. 

Pozrite si reportáž o rozpočte na rok 2019. Je historicky vysoký, vláda odklepla miliardy: