Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Zmeny dolepujú k nesúvisiacim zákonom na poslednú chvíľu. Opozícii sa to nepozdáva
Zdielať na

Zmeny dolepujú k nesúvisiacim zákonom na poslednú chvíľu. Opozícii sa to nepozdáva

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Vládna koalícia sa aj tento týždeň ocitla pod paľbou kritiky, že na poslednú chvíľu "dolepuje" do navrhovaných zákonov aj ďalšie zmeny, ktoré s danou prerokovávanou témou vôbec nesúvisí. Tento týždeň tak napríklad do návrhu, ktorý riešil elektronické fungovanie v školstve, dolepila a odhlasovala aj úplne inú tému, a síce novú kvótu pre bratislavské osemročné gymnáziá.

Podľa opozície vládna koalícia pridáva "prílepky" a nepriame novely až príliš často. Ide o takzvané nepriame novely. "Pre predkladateľa má nepriama novela veľký význam, pretože mu umožňuje zmeniť zákon prostredníctvom iného zákona a niečoho, čo s tým zákonom vôbec nesúvisí," vysvetľuje politický komentátor Marián Leško. Posledný prípad je naozaj vypuklý. "Veci, ktoré sa týkali poplatkov pre tehotné ženy sa menili v zákone o ochrane pred radiáciou. To je tu bežný chlebíček," hovorí opozičný poslanec Martin Poliačik.

"Nie je to len neúcta k právnemu štátu, ale najmä parlament často schvaľuje veci, ktoré reálne nemá nikto čas skontrolovať," tvrdí opozičný poslanec Miroslav Beblavý. "Robíme to vtedy, keď to treba urobiť. Keď je riešenie problému akútne a aktuálne," vysvetľuje koaličný poslanec Jaroslav Paška. Aj opozícia si ale myslí, že poslanci musia mať v nevyhnutných prípadoch takúto možnosť - zmeniť legislatívu vo veľmi krátkom čase.

Problémom sú ale aj takzvané prílepky k zákonom. Ten posledný sa stal tento týždeň. "V školstve sa osemročné gymnázií menili cez novelu poslaneckú o elektronizácii školskej dokumentácie," hovorí Poliačik. Ministerka školstva priznala, že riadnym návrhom by poslanci kvóty zmeniť nestihli včas. A tak využila poslancov, ktorí školský zákon otvorili pre úplne inú tému. "Ak potrebujete vyriešiť problém rádovo v týždňoch, nemôžete ísť štandardným procesom, ktorý trvá polroka," vysvetľuje koaličný poslanec Ľubomír Petrák.

"Už sa nikto ani nerozpakuje preto, že neprebehlo medzirezortné konanie, že sa k tomu nemala možnosť vyjadriť verejnosť," povedal Poliačik. Petrák ale tvrdí, že v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi sa "prílepky" vyskytujú maximálne pri 5 percentách zákonov.

Pozrite si archívnu reportáž o jednej z posledne schválených "prílepkových" noviel:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy