Oblačno
14°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
K ochranke na odovzdávacej ceremónii v Rimavskej Sobote sa nikto nehlási
Zdielať na

K ochranke na odovzdávacej ceremónii v Rimavskej Sobote sa nikto nehlási

Google News Button Sledovať správy

RIMAVSKÁ SOBOTA / Kto poveril dvoch ochrankárov, aby na zasadnutie zastupiteľstva Banskobystrického samosprávneho kraja nepustili konkrétnych novinárov je veľkou záhadou.

Zasadnutia župných poslancov bývajú spravidla verejné, včera to tak ale úplne nebolo. Rozhodli o tom dvaja ochrankári. Pripomíname, že do miestnosti nepustili štáb regionálnej televízie. "Z akej televízie ste? Rimava. Tak nemôžte. Von. Poďme. Ale z akého dôvodu? To ti vysvetlím vonku," takto znel rozhovor medzi novinárom a ochrankárom. 

Verejnosť aj ostatní novinári sedeli v sále, tento štáb ale muži v čiernom najbližšiu pol hodinu dovnútra ani nepustili. Aj napriek tomu, že situáciu sa snažil riešiť aj poslanec národnej rady, či banskobystrický župan Lunter, ktorý si na tomto zastupiteľstve ujal vedenia župy. "Zasadnutie je verejné, je verejné. Chápete čo to je? Verejnosť má právo vojsť, každý," hovorí poslanec Zsolt Simon. 

Záhadný šéf

Na ich oblečení sme nenašli žiadny názov SBS-firmy, nepovedali kto sú, ani kto ich sem poslal. Opakovali, že iba vykonávajú príkaz šéfa. Až po príchode dosluhujúceho župana Mariána Kotlebu sa muži stiahli. Na otázku či zistil kto prikázal mužom, aby zamedzili vstup jednej konkrétnej televízie stručne odpovedal: "Podľa mojich informácií všetky médiá, ktoré mali záujem, sa na zastupiteľstvo dostali." 

Včerajší incident pobúril, či prekvapil viacerých poslancov. Na názor sme sa opýtali aj primátora Rimavskej Soboty. Budova totiž patrí mestu a aj on sám je poslancom Banskobystrického kraja. Na otázky TV JOJ reagoval podráždene. "Hovorím vám mňa to nezaujíma. Nebola to moja akcia," vraví Jozef Šimko, primátor Rimavskej Soboty. 

Vážne následky 

Majiteľ televízie v súvislosti so včerajším incidentom zatiaľ trestné oznámenie nepodal. Ak by sa zistilo, že muži konali na pokyn verejného činiteľa, podľa expertky na trestné právo by vo veci mala konať aj polícia. "Keď budú určité skutočnosti nasvedčovať tomu, že zo strany verejného činiteľa došlo k pokynu, aby takto konali, tak rozhodne vykonával svoju právomoc spôsobom, ktorý odporuje zákonu," vysvetľuje Lucia Kurilovská, expertka na trestné právo. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy