Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Opozícia vyzýva Roberta Fica, aby odstúpil z funkcie
Zdielať na

Opozícia vyzýva Roberta Fica, aby odstúpil z funkcie

Archívne video
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Premiér Robert Fico by mal odstúpiť z funkcie. Myslia si to opozičné strany Sloboda a Solidarita (SaS), OĽANO a Sme rodina. V tlačovej správe, ktorú poskytla agentúre SITA hovorkyňa SaS Katarína Svrčeková, Fica vyzývajú na odstúpenie z funkcie, lebo okolnosti nasvedčujú tomu, že práve jeho funkcia predsedu vlády bráni priechodu spravodlivosti.

Opoziční lídri tak reagujú na zverejnené informácie v prípade prezradenia daňového tajomstva Igora Matoviča premiérom Ficom. Exposlanec a právnik poslanca NR SR Igora Matoviča Daniel Lipšic v pondelok informoval, že minulý týždeň im doručili uznesenie vyšetrovateľa Krajského policajného zboru v Bratislave. Lipšic citoval z uznesenia, podľa ktorého predseda vlády Fico "naplnil formálne znaky prečinu ohrozenia bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva". Vyšetrovateľ však vykonal test proporcionality, po ktorom prišiel k záveru, "že sloboda prejavu v tomto konkrétnom prípade musí mať prednosť". Naopak minulý týždeň bola medializovaná informácia, že bratislavský krajský prokurátor podal na Okresný súd Bratislava I. obžalobu na poslanca a šéfa opozičného hnutia OĽANO Igora Matoviča. Ten je obvinený pre prečin ohovárania, keď v júli 2015 vyhlásil, že mu anonymný zdroj oznámil, že premiér Robert Fico má s manželkou v stredoamerickom štáte Belize prostredníctvom schránkovej firmy uložených viac ako 600 miliónov dolárov. Na margo tejto situácie Lipšic uviedol, že to nehovorí rád, ale tak dvojaký meter v principiálne neodlíšiteľných situáciách sa na Slovensku ešte asi nevyskytol.


Opozícia považuje záver vyšetrovateľa, že premiér Robert Fico sa v kauze Igora Matoviča dopustil trestného činu porušenia daňového tajomstva, za mimoriadne závažný. „Nemôžeme sa stotožniť s argumentom vyšetrovateľa, že v tomto prípade dostalo prednosť právo na slobodu prejavu," uvádza sa v tlačovej správe. Predseda vlády s úmyslom diskreditovať svojich politických oponentov nemôže v mene práva na slobodu prejavu porušovať zákony Slovenskej republiky, pretože by tým porušil niekoľko ústavných článkov. Podľa ústavy je Slovenská republika právny štát, štátne orgány môžu konať iba na základe ústavy, v jej medziach a v rozsahu a spôsobom, ktorý ustanoví zákon a ľudia sú slobodní a rovní v dôstojnosti i v právach, pripomenuli v spoločnom stanovisku predseda SaS Richard Sulík, poslankyňa NR SR za OĽANO Veronika Remišová a predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár. O týchto právnych súvislostiach musel vyšetrovateľ i príslušný dozorový prokurátor vedieť. Ich postup preto opoziční lídri chápu ako vyjadrenie ich osobných obáv z následkov, ktoré by voči nim nastali, keby sa rozhodli predsedu vlády Fica trestne stíhať. SaS, OĽANO a Sme rodina preto žiadajú generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, aby sa zasadil za nestranné a nezávislé vyšetrovanie tohto bezprecedentného prípadu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy