Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Brexit sa blíži. Je Slovensko pripravené?
Zdielať na

Brexit sa blíži. Je Slovensko pripravené?

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Odchod Veľkej Británie z Európskej Únie je už za "dverami". Dolná komora britského parlamentu v týchto dňoch schválila zákon, ktorý umožní Londýnu otvoriť náročné rokovania o vystúpení. Keďže brexit sa bude týkať aj tisícov Slovákov, veľmi aktívna by mala byť aj naša vláda.

Ak zákon odhlasuje aj Snemovňa lordov, odchod Veľkej Británie z Európskej únie sa naplno spustí. Samotný odchod Británie z únie je síce pomerne ďaleko, ale Slovensko by nemalo iba vyčkávať. "V prvom rade vláda by sa mala snažiť, aby čo najlepšie ochránila záujmy našich občanov, ktorí žijú a pracujú vo Veľkej Británii," povedala poslankyňa OĽANO Veronika Remišová.

Jedna skupina sú Slováci, ktorí tam budú chcieť zostať. Mnohí však pre rôzne obmedzenia či sťaženie podmienok odídu domov, alebo sa presťahujú za kvalitným životom inde. "Predpokladám, že ľudia, ktorí pracujú v Británii a boli by nútení ju opustiť sa posunú do iných anglicky hovoriacich krajín. Buďme radi, ak by sa niektorí z nich vrátili naspäť," povedal poslanec SAS Martin Poliačik. "Už máme vedomosti o tom, že mnohí ľudia, ktorí už dostali lepšie ponuky na Slovensku sa vracajú, pretože tie náklady na život sú na Slovensku jednoznačne nižšie ako vo Veľkej Británií," povedal minister vnútra Robert Kaliňák.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy