Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Nemecká CSU chce pritvrdiť migračnú politiku. Navrhuje zákaz buriek
Zdielať na

Nemecká CSU chce pritvrdiť migračnú politiku. Navrhuje zákaz buriek

Zdroj: SITA

Google News Button Sledovať správy

BERLÍN / Nemecká vládna strana Kresťanskosociálnej únie (CSU) sprísňuje svoje požiadavky na utečeneckú politiku. Zákonne chce stanoviť hranicu maximálneho počtu 200 000 utečencov za rok, požaduje prijímanie prevažne utečencov z kresťanského kultúrneho okruhu alebo zákaz nosenia buriek.

Doposiaľ najtvrdšie požiadavky zo strany CSU najskôr povedú k ďalšiemu prehĺbeniu sporu s Kresťanskodemokratickou úniou (CDU) kancelárky Angely Merkel o postup v migračnej kríze.

Šéfka nemeckej vlády v stredu v narážke na niektorých politikov CSU hovorila o tom, že nie je možné ponúkať iba jednoduché riešenia. Server Spiegel Online dnes zverejnil zoznam požiadaviek CSU, ktorý možno nejednému politikovi sesterské CDU také riešenia pripomenie.

"V budúcnosti musí platiť: Prednosť pre utečencov z nášho kresťanského kultúrneho okruhu,"  je napísané napríklad v návrhu záverov, ktorý bude v sobotu schvaľovať vedenia tejto bavorskej strany. "Štát si musí sám vybrať, koho prijme - nerozhodujú o tom migranti," uvádza tiež päťstranový text, ktorý volá po zavedení hornej hranice pre prijímanie utečencov.

"Burka je uniformou islamizmu, maximálna prekážkou v integrácii a v našej kultúre neakceptovateľný znak útlaku žien," je presvedčená CSU, podľa ktorej by nosenie buriek aj nikábu na verejnosti malo byť v čo najširšej miere zakázané. Kto sa nosenia týchto oblekov nechce vzdať, mal by si podľa vládnej strany nájsť inú krajinu.

Zrušenie dvojitého občianstva

CSU požaduje tiež prísnejší postup voči ľuďom, ktorí odmietajú kontakt s lekárkou, policajtkou alebo učiteľkami z dôvodu, že ide o ženy. Takéto správanie nie je podľa strany možné trpieť. Bavorskí politici sú ďalej proti tomu, aby sa napríklad v bazénoch vyhradila doba, keď do nich môžu len moslimovia, a nechcú ani, aby šatky nosili zamestnanci štátnej správy a justície.

Pravicová CSU by tiež zrušila dvojité občianstvo, o ktorom sa v posledných týždňoch diskutuje najmä vo vzťahu k Turkom, a vytvorila tranzitnú zónu na hraniciach, v ktorých by sa rozhodovalo, či utečenci môžu zostať, alebo nie. U utečencov, ktorí nemajú nárok na azyl, požaduje CSU ich rýchlejšie odosielanie do krajín pôvodu.

Nemecko zostane Nemeckom

"Nemecko musí zostať Nemeckom,"  píše sa tiež v návrhu uznesenia, ktoré je proti tomu, aby sa spolková republika skrze prisťahovalectva menila. Prispôsobiť sa podľa CSU musia prisťahovalci.

V minulom roku do Nemecka prišlo takmer 1,1 milióna ľudí, väčšinou po takzvanej balkánskej ceste z Turecka cez Grécko, balkánske krajiny a Rakúsko. Tento rok Nemecko očakáva 300 000 nových migrantov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy