Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Opozícia navrhuje schôdzu k vysloveniu nedôvery premiérovi Ficovi
Zdielať na

Opozícia navrhuje schôdzu k vysloveniu nedôvery premiérovi Ficovi

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Zástupcovia opozičných subjektov SaS a OĽaNO v piatok v parlamente odovzdali návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze, ktorej zámerom má byť vyslovenie nedôvery predsedovi vlády Robertovi Ficovi. Pod návrhom je 34 poslaneckých podpisov. Odvolávať premiéra chce opozícia v súvislosti s jeho prístupom ku kauze Bašternák.

"Prvých sto dní tejto vlády Roberta Fica je najhorších v histórii Slovenska," vyhlásila poslankyňa Veronika Remišová. Podľa nej sa s vládou spájajú len samé kauzy a vládna koalícia je v stave neustáleho hašterenia.

Premiér podľa nej tým, že nekoná v kauze Bašternák, ohrozuje dobré meno Slovenska. "Pán premiér zlyhal a mal by za to niesť zodpovednosť," uviedla.

Podľa lídra OĽaNO Igora Matoviča opozícia opakovane vyzývala premiéra, aby odvolal ministra vnútra Roberta Kaliňáka a vysťahoval sa z bytovky Bonaparte, on však celú kauzu len bagatelizoval.

"Svojím konaním vedome podporuje korupčné prostredie," povedal Matovič s tým, že opozícii je ľúto, že takýto návrh musia podávať v deň začiatku predsedníctva Slovenska v Rade EÚ, nemajú však inú možnosť. "Nerobíme hanbu Slovensku, snažíme sa jej zabrániť," dodal.

Kritika Danka

Opoziční poslanci zároveň kritizujú predsedu parlamentu Andreja Danka, že prerušil na neurčito schôdzu k vysloveniu nedôvery ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi.

"Štylizoval sa do polohy módnej polície, prekážajú mu mobily a transparenty, ale nijakým spôsobom nás neinformoval, ako to chce riešiť," povedala Natália Blahová v súvislosti s tým, že Danko vo štvrtok kritizoval správanie sa niektorých poslancov, ich obliekanie a vyjadrovanie ako aj využívanie transparentov a natáčanie schôdze na mobilné telefóny. Zároveň navrhuje vytvorenie nového rokovacieho poriadku, ktorý by tieto veci upravoval.

Podľa poslanca Daniela Lipšica je ale neprijateľné, aby väčšina v parlamente dostala napríklad právo hodnotiť, čo je urážlivé a čo nie. Ako dodal, ideálne, bez akýchkoľvek sporov, funguje parlament len v Severnej Kórei.

Opozícia navrhuje schôdzu k vysloveniu nedôvery premiérovi Ficovi:

Najčítanejšie správy