Skoro jasno
24°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Zima ako na Aljaške. Toto si povieme o počasí najbližšie dni
Zdielať na

Zima ako na Aljaške. Toto si povieme o počasí najbližšie dni

BRATISLAVA / Už niekoľko dní sa hovorí o tom, ako sa k nám dostane studený, pôvodom arktický vzduch a prinesie ochladenie. Ako bude vyzerať víkendová predpoveď počasia?

Piatok a aj sobota budú ešte bez podstatnej zmeny. Bude veľa oblakov, v sobotu na viacerých miestach s dažďom, od asi 1200 m so snežením. Zostane teplo. V piatok bude denná teplota od 4 až 5 stupňov Celzia na severe po 11 stupňov Celzia na juhu, v sobotu počítajme s teplotou od 2 do 8 stupňov Celzia.

V priebehu nedele, v dôsledku prehlbujúcej sa tlakovej níže nad severom Talianska, začne do našej oblasti prúdiť spomínaný studený, pôvodom arktický vzduch. Pretože sa vytvorí veľký tlakový gradient medzi tlakovou výšou nad severom Európy a juhom Európy, rozfúka sa silný severný vietor. Ten bude ešte umocňovať pocit chladu. Hranica sneženia sa v nedeľu začne znižovať. Najskôr to bude asi 1000 m, počas dňa poklesne na asi 500 m, a k večeru už bude prevažne snežiť aj v nížinách. Dopoludnie v nížinách môže byť ale nebezpečné, pretože dážď môže byť lokálne aj mrznúci s tvorbou poľadovice.

Razantné ochladzovanie už od rána

V dôsledku natekania arktického vzduchu sa začne razantne ochladzovať. V nedeľu sa maximálna teplota bude ešte miestami pohybovať od 5 až 6 stupňov Celzia nad nulou, ale sever krajiny, východ, no aj Záhorie už budú mať maximálnu dennú teplotu pod nulou, bude tu mrznúť, a teplotný interval bude od -6 do 0 stupňov Celzia. Ale pozor! Takáto teplota bude už v ranných hodinách, počas dňa sa bude kontinuálne ochladzovať, tak, ako k nám bude natekať arktický vzduch. Bude silno veterno, pri snežení a vetre sa budú tvoriť snehové jazyky a záveje a v dôsledku silného vetra bude pocitová teplota oveľa nižšia. Pri rýchlosti vetra 30 kilometrov za hodinu a teplote vzduchu -10 stupňov Celzia - toľko môže byť v popoludňajších hodinách, napríklad na Kysuciach a Orave - bude pocitová teplota iba -20°C!

Pondelkové ráno už bude pod nulou na celom Slovensku, od -2 do -7 stupňov Celzia, na severe, v dolinách a kotlinách od -7 do -14 stupňov Celzia. Oblačnosť bude premenlivá, bude snežiť, len v nížinách to môže byť ojedinele ešte dážď so snehom. Denná maximálna teplota bude v severnej polovici, ale aj na Záhorí od -11 do -6 stupňov Celzia, južná polovica bude od -6 do 1 stupňov. Bude veterno a naďalej na pocit veľmi chladno.

Žiadne oteplenie nečakajte

Ani ďalšie dni sa otepľovať nebude. Podľa predpovedných materiálov je výhľad na celý budúci týždeň studený, mrazivý. Studený vzduch a sneženie určite potešia všetkých lyžiarov. Nasneží zopár centimetrov aj v nižších polohách, kde teraz prírodný sneh nie je a ten umelý sa stráca tiež a mrazivé teploty umožnia zasnežovať a lyžiari sa vrátia aj sem.

Veľa sa hovorí o tomto očakávanom ochladení, ale treba povedať, že sa vrátime teplotou a počasím tam, kde by sme podľa dlhodobých klimatických normálov mali byť. To počasie, ktoré sme tu mali medzi sviatkami, to bolo neštandardné a veľmi teplé. Denné maximálne teploty pripomínali v niektorých dňoch skôr začiatok marca ako koniec decembra. Studený vzduch od Škandinávie, kde v týchto dňoch mrazy stláčajú nočnú teplotu pod -40 stupňov Celzia a denná nevystúpi vyššie ako na -30 stupňov Celzia, iba prinesie zimu takú, aká by mala byť.

Súvisiace články

Prečo počasie na Noviny.sk

Najlepšie počasie je už od roku 2009 vašim najlepším sprievodcom vo svete počasia. Prináša servis naplnený aktuálnymi informáciami a aktuálnymi predpoveďami. Kompletný servis začína presným popisom aktuálnej situácie a vysvetlením jej najbližšieho vývoja. Samozrejmosťou je predpoveď počasia pre najbližšiu noc a najbližší deň, ktorá je rozdelená na tri regióny v rámci Slovenska a v rámci nich sa sústredí na významné regionálne centrá. Pre cestovaniachtivých je tu predpoveď počasia pre susedné štáty. A pre tých, čo si radi robia dlhšie plány, je tu predpoveď na 7 dní. Radi oddychujete? Aj pre Vás máme informácie o možnostiach oddychu na lyžiach (v zime) alebo pri mori (v lete).

Všetky predpovede a informácie o počasí sú založené na pravidelne aktualizovaných dátach z meteorologickej staničnej siete a so siete dištančných meraní – meteorologických radarov a meteorologických satelitov. Náhľad do budúcnosti umožňujú špičkové meteorologické modely vylepšované tímom odborníkov so zreteľom spresňovať predpovede práve pre územie Slovenska. A všetky tieto informácie sú spracované a sprostredkované skúsenými moderátormi – profesionálnymi meteorológmi.

A prečo je Najlepšie počasie to najlepšie? Pretože Vám ponúka ideálnu kombináciu vždy aktuálnych informácií, presných predpovedí, prehľadnej grafiky a profesionálneho, a pritom ľudského a bezprostredného, prístupu moderátorov. A preto je to nielen najlepšie, ale aj najobľúbenejšie počasie. Ďakujeme Vám.