Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Máme za sebou najpekelnejší mesiac. Prečo je to tak?
Zdielať na

Máme za sebou najpekelnejší mesiac. Prečo je to tak?

BRATISLAVA / Teraz to možno tak nevyzerá, ale 1. augusta skončil najhorúcejší mesiac v histórii meraní. Extrémne horúčavy trápili južnú Európu, Áziu, Severnú i Strednú Ameriku. V dôsledku horúčav zasiahli požiare lesov v krajinách Stredomoria. Aj teplota morí a oceánov dosiahla extrémy. Svetoví klimatológovia poukazujú na to, že príčinou je jav El Niňo a globálne otepľovanie. Aj Slovensko zažívalo v júli teplotné rekordy, a to najmä v počte tropických dní.

Podľa počasia v závere júla a 1. augusta sa ani nezdá, že by minulý mesiac mal byť nejako extrémne horúci. Aj napriek tomu sa zaradil celosvetovo na 1. priečku v histórii meraní.

"Naša analýza ukazuje, že júl 2023 je nielen najteplejším júlom, ale aj najteplejším mesiacom v histórii," povedal klimatický vedec Karsten Haustein. "Začiatkom júla bola dokonca globálna teplota v rámci týchto troch dní najvyššia," informoval meteorológ Daniel Cibula. Júlové horúčavy sužovali južnú Európu, Spojené štáty, Mexiko alebo aj Čínu.

"V Ázii, v Číne zaznamenali národný rekord 52 stupňov. V Stredomorí teplota stúpla až na 47 stupňov Celzia," dodal Daniel Cibula. Vo viacerých krajinách niekoľko dní neklesla teplota pod 30 stupňov ani počas noci. V dôsledku tepla vzbĺkli požiare v Grécku, Taliansku, Španielsku, Portugalsku, Turecku a ďalších krajinách. Extrémne vysoké teploty dosiahli aj moria a oceány. Jedným z najhorúcejších mesiacov bude júl aj na Slovensku.

"Z pohľadu Slovenska, tak na západe krajiny, to bol veľmi teplý júl. Bol to júl s veľkým počtom letných dní, napríklad Bratislava 28 až 30 dní, v Hurbanove bolo prvých 25 dní s teplotou aspoň 25 stupňov," avizoval Cibula. Taktiež počty tropických nocí, čo znamená, že počas 24 hodín neklesla teplota pod 20 stupňov, teploty boli vysoké a to aj v severnejších oblastiach. Horúčavy prerušil až záver mesiaca.

"Posledná dekáda júla bola trochu chladnejšia," povedal Cibula. Medzi top horúce mesiace sa chystá zaradiť aj august. Aj keď jeho začiatok na Slovensku tomu nenasvedčuje. "Celý tento týždeň bude ako celok chladnejší najmä v západnej časti krajiny." V druhej polovici by to vraj však mohol vyrovnať. Vo zvyšku sveta klimatológovia očakávajú august podobný júlu. Tohoročné letné peklo pripisujú niekoľkým javom.

"Teplotný rekord sa zvyčajne vyskytuje počas obdobia El Niňo. Ale základným dôvodom sú emisie skleníkových plynov. Stále spaľujeme fosílne palivá, do atmosféry dávame uhlík, ktorý ohrieva planétu v priemere o dve desatiny stupňa Celzia za desaťročie," avizoval Haustein. V minulosti sa taký extrém vyskytol raz za 50 rokov.

"Ale v súčasnosti, najmä pre nárast skleníkových plynov, sa môžu vyskytovať častejšie, a to každé dva až päť rokov," povedal Izidine Pinto, klimatológ Kráľovského holandského meteorologického inštitútu. Rok 2023 alebo 2024 sa podľa nich zaradí medzi rekordy ako najhorúcejší rok a prekoná aj rok 2016.

Súvisiace články

Prečo počasie na Noviny.sk

Najlepšie počasie je už od roku 2009 vašim najlepším sprievodcom vo svete počasia. Prináša servis naplnený aktuálnymi informáciami a aktuálnymi predpoveďami. Kompletný servis začína presným popisom aktuálnej situácie a vysvetlením jej najbližšieho vývoja. Samozrejmosťou je predpoveď počasia pre najbližšiu noc a najbližší deň, ktorá je rozdelená na tri regióny v rámci Slovenska a v rámci nich sa sústredí na významné regionálne centrá. Pre cestovaniachtivých je tu predpoveď počasia pre susedné štáty. A pre tých, čo si radi robia dlhšie plány, je tu predpoveď na 7 dní. Radi oddychujete? Aj pre Vás máme informácie o možnostiach oddychu na lyžiach (v zime) alebo pri mori (v lete).

Všetky predpovede a informácie o počasí sú založené na pravidelne aktualizovaných dátach z meteorologickej staničnej siete a so siete dištančných meraní – meteorologických radarov a meteorologických satelitov. Náhľad do budúcnosti umožňujú špičkové meteorologické modely vylepšované tímom odborníkov so zreteľom spresňovať predpovede práve pre územie Slovenska. A všetky tieto informácie sú spracované a sprostredkované skúsenými moderátormi – profesionálnymi meteorológmi.

A prečo je Najlepšie počasie to najlepšie? Pretože Vám ponúka ideálnu kombináciu vždy aktuálnych informácií, presných predpovedí, prehľadnej grafiky a profesionálneho, a pritom ľudského a bezprostredného, prístupu moderátorov. A preto je to nielen najlepšie, ale aj najobľúbenejšie počasie. Ďakujeme Vám.