Zatiahnuté
17°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Môžeme si konečne vydýchnuť od búrok? Takéto počasie nás čaká najbližšie dni
Zdielať na

Môžeme si konečne vydýchnuť od búrok? Takéto počasie nás čaká najbližšie dni

Zdroj: TASR

BRATISLAVA / Letné mesiace prinášajú so sebou aj nepríjemné počasie. Prehánky, búrky, ktoré môžu byť sprevádzané aj silnými prívalovými zrážkami, silným nárazovým vetrom a krupobitím. Všetko toto sa spojilo do jedného a na východe krajiny sme 19. 7. mali možnosť zažiť, čo dokáže príroda. Na ako dlho si môžeme od búrok oddýchnuť?

Základom ničivého počasia supercela. Supercela je jedna jediná búrková bunka, ktorá v dôsledku vhodných podmienok v atmosfére môže začať rotovať. Výsledkom jej postupu krajinou môže byť krupobitie, pri ktorom sa vyskytujú krúpy veľkosti dlane dospelého človeka, ale aj intenzívne dažde, pri ktorých môže spadnúť za krátky čas viac ako 50 milimetrov zrážok. Objaviť sa môže aj silný nárazový vietor, ktorý môže strhávať strechy a lámať konáre aj vzrastených stromov.

Pri rotácii bunky sa môže vytvoriť až tornádo. Predpovedné modely meteorológom ukazujú možnosť silných búrok prostredníctvom rôznych tzv. indexov instability, ale reálna sa atmosféra často správa úplne inak. Indexy instability nám dokážu odhadnúť energiu v atmosfére, ktorá sa dá využiť pri tvorbe búrok. Preto aj meteorológovia využívajú metódy diaľkovej detekcie, ako sú radary a družice, na to, aby dokázali sledovať vývoj v atmosfére a varovať pred možnosťou vývoja nebezpečnej poveternostnej situácie.

Atmosféra stále dokáže mať v sebe toľko energie, ktorá dokáže vyprodukovať takú nebezpečnú situáciu, ako sa na východe krajiny objavila v stredu 19. júla. Na pár hodín si oddýchneme, ale už v piatok a aj v sobotu sa dá opäť predpokladať, že sa prehánky, ale aj silné búrky u nás vyskytnú. 

Aj obce v okresoch Michalovce a Sobrance sa spamätávajú z ničivej búrky:

Ničivá búrka spustošila obec Topoľovka v okrese Humenné:

​Prečo vznikajú bleskové povodne?

Súvisiace články

Prečo počasie na Noviny.sk

Najlepšie počasie je už od roku 2009 vašim najlepším sprievodcom vo svete počasia. Prináša servis naplnený aktuálnymi informáciami a aktuálnymi predpoveďami. Kompletný servis začína presným popisom aktuálnej situácie a vysvetlením jej najbližšieho vývoja. Samozrejmosťou je predpoveď počasia pre najbližšiu noc a najbližší deň, ktorá je rozdelená na tri regióny v rámci Slovenska a v rámci nich sa sústredí na významné regionálne centrá. Pre cestovaniachtivých je tu predpoveď počasia pre susedné štáty. A pre tých, čo si radi robia dlhšie plány, je tu predpoveď na 7 dní. Radi oddychujete? Aj pre Vás máme informácie o možnostiach oddychu na lyžiach (v zime) alebo pri mori (v lete).

Všetky predpovede a informácie o počasí sú založené na pravidelne aktualizovaných dátach z meteorologickej staničnej siete a so siete dištančných meraní – meteorologických radarov a meteorologických satelitov. Náhľad do budúcnosti umožňujú špičkové meteorologické modely vylepšované tímom odborníkov so zreteľom spresňovať predpovede práve pre územie Slovenska. A všetky tieto informácie sú spracované a sprostredkované skúsenými moderátormi – profesionálnymi meteorológmi.

A prečo je Najlepšie počasie to najlepšie? Pretože Vám ponúka ideálnu kombináciu vždy aktuálnych informácií, presných predpovedí, prehľadnej grafiky a profesionálneho, a pritom ľudského a bezprostredného, prístupu moderátorov. A preto je to nielen najlepšie, ale aj najobľúbenejšie počasie. Ďakujeme Vám.